Home » Natură » Particulele mici de plastic ar putea fi transmise în lanţul trofic prin intermediul ţânţarilor

Particulele mici de plastic ar putea fi transmise în lanţul trofic prin intermediul ţânţarilor

Particulele mici de plastic ar putea fi transmise în lanţul trofic prin intermediul ţânţarilor
Publicat: 20.09.2018
Larvele de ţânţari au fost observate în timp ce consumă microplastic ce poate fi mai apoi transmis lanţului trofic. Cercetătorii sugerează că acesta ar putea fi un nou mod prin care particulele poluante distrug mediul.

Microplasticul sau micile bucăţi de plastic ce sunt produse de obiectele create de om reprezintă o mare parte din gunoiul oceanelor lumii. Conform AFP, microplasticul este greu de observat şi greu de colectat. Acesta degradează vietăţile marine şi ar putea reprezenta un risc major pentru sănătatea oamenilor deoarece tranzitează lanţul trofic şi ajung în mâncarea sau apa potabilă.

Cercetătorii de la Universiatea din Reading consideră că au descoperit prima dovadă a pătrunderii microplasticului în ecosistem prin intermediul ţânţarilor şi a altor insecte zburătoare. Echipa a observat larvele de ţânţar în timp ce ingerau particulele de microplastic, înainte de a le monitoriza ciclul de viaţă. 

Specialiştii au descoperit că mare parte dintre particule au fost transferate ţânţarului adult, ceea ce înseamnă că odată ingerate transmit mai departe în lanţul trofic microplasticul. „Semnificativ este faptul că se poate răspândi rapid. Am observat ţânţarii doar ca un exemplu, dar sunt nenumărate alte insecte ce trăiesc în zone cu apă şi au acelaşi ciclu de viaţă”, a declarat Amanda Callaghan, biolog. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase