Home » Natura » Balenele cu cocoaşă renunţă la cântecul lor din cauza activităţii umane

Balenele cu cocoaşă renunţă la cântecul lor din cauza activităţii umane

Autor: Oana Bujor 11.03.2018
Balenele cu cocoaşă renunţă la cântecul lor din cauza activităţii umane
Balenele mascul cu cocoaşă sunt cunoscute pentru cântecul lor, însă cercetătorii au observat că animalele sunt reduse la tăcere de zgomotul produs de navele comerciale.

Balenele îşi utilizează cântecul pentru a comunica, pentru a-şi căuta hrană, parteneri sau pentru a naviga, însă acestea au început să renunţe la producerea sunetelor din cauza activităţilor umane, informează EcoWatch

Noul studiu oferă mai multe dovezi ale modului în care poluarea fonică generată de oameni afectează viaţa animalelor marine. Oceanele devin mai zgomotoase din cauza activităţii umane, precum transporturile comerciale, radarele militare, a construcţiilor subacvatice şi exploziilor produse pentru forarea petrolului sau a gazelor. Cercetătorii au observat anterior că aceste interferenţe auditive pot ameninţa sănătatea şi viaţa diferitelor animale marine. 

În cadrul noului studiu, cercetătorii din cadrul Organizaţiei pentru Observarea Balenelor Ogasawara şi cei din Univeristatea Hokkaido din Japonia au utilizat înregistrări subacvatice pentru a examina modul în care sunetul tranziţiei unei singure nave comerciale afectează cântecul balenelor din zona insulelor Ogasawara. Din februarie până în mai 2017, au înregistrat unul până la trei cântece pe zi şi 26 de cântăreţi în total. 

„Studiul prezintă o situaţie specială şi unică. Este dificil să analizezi toate zonele din ocean unde se produc zgomote, în mare parte acestea provin din toate direcţiile”, a declarat specialistul în balene Rosalind Rolland, din cadrul Centrului pentru Viaţa Marină din Noua Anglie. 

După ce au ascultat înegistrările, cercetătorii au determinat că un număr mai mic de balene cântau atunci când distanţa de navă era de 500 de metri. Balenele aflate la 1.200 de metri par să-şi reducă zgomotele sau chiar să renunţe total la producerea lor după tranzitarea prin zonă a unei nave. Mare parte din balene şi-au reluat cântecul abia la 30 de minute după tranzitarea navei. „Balenele cu cocoaşă s-au oprit din cântat temporar, caracteristicile sunetului pe care îl produc nefiind modificate de trecerea navei comerciale”, au declarat autorii studiului. 

Una dintre problemele acestui fenomen, spune Spencer Fire, profesor din cadrul Departamentului de Inginerie Oceanică şi Ştiinţă Marină din Florida, este că „balenele trebuie să aştepte pentru a relua comunicarea, astfel ar putea pierde şansa de a se reproduce”. 

De asemenea, sunetul ar putea forţa balenele să migreze din habitatul lor către zone în care hrana lor se mişcă mult prea rapid sau are o valoare nutriţională scăzută. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: