Home » Natură » Motivul pentru care o insulă mică a Japoniei a dispărut

Motivul pentru care o insulă mică a Japoniei a dispărut

Motivul pentru care o insulă mică a Japoniei a dispărut
Publicat: 03.11.2018
Una dintre micile insule ale Japoniei, care se numea Esanbe Hanakita Kojima şi era nelocuită, a dispărut, iar specialiştii sunt de părere că a fost erodată de vânturi şi gheţurile care se formează anual, în timpul iernii, în Marea Ohotsk, potrivit globalnews.ca.
Dispariţia insuliţei nu a fost remarcată de locuitorii din Sarufutsu, un sat situat la numai 500 de metri depărtare, pe insula vecină mai mare Hokkaido, scrie Mediafax.
 
Esanbe era una dintre cele 158 de insule nelocuite ce au primit nume, în 2014, de la guvernul japonez, care dorea să facă astfel clarificări asupra graniţelor sale, având în vedere disputele cu China privind insulele Senkaku (Diaoyu).
 
Esanbe Hanakita Kojima este situată în Teritoriile de Nord, subiectul unei alte celebre dispute – a insulelor Kurile -, cu Rusia. Insulele au fost confiscate de sovietici la câteva zile după ce s-a încheiat Războiul din Pacific.
 
Localnicii au fost alertaţi privind dispariţia insulei în luna septembrie, după ce scriitorul Hiroshi Shimizu a vizitat Sarufutsu pentru a scrie un volum despre „insulele ascunse” ale Japoniei. Acesta a anunţat asociaţia pescarilor din zonă, care au căutat insula, fără succes.
 
Pescarii mai bătrâni spun că au văzut insula cu multe decenii în urmă, dar au evitat-o pentru că sistemele de navigaţie au arătat în mod greşit că zona era parte dintr-un recif.
 
Paza de coastă a indicat că cel mai recent insula a fost monitorizată în 1987 şi atunci era înaltă de doar 1,4 metri. Autorităţile trebuie să studieze zona pentru a afla care a fost soarta insulei, iar, dacă a dispărut complet, apele teritoriale ale Japoniei se vor micşora cu o jumătate de kilometru.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase