Home » Natură » Arborii din tuburile de testare ar putea ajuta la salvarea speciilor aflate în pericol de dispariţie

Arborii din tuburile de testare ar putea ajuta la salvarea speciilor aflate în pericol de dispariţie

Publicat: 11.11.2018
Arborii din tuburile de testare ar putea ajuta la salvarea speciilor aflate în pericol de dispariţie
Arborii ar putea fi crescuţi în tuburi de testare în viitor deoarece una din cinci specii se află în pericol de dispariţie, la nivel global.

Cercetătorii Kew Gardens din Marea Britanie încearcă să stocheze 75% din seminţele arborilor aflaţi pe cale de dispariţie până în 2020. Conform Telegraph, ei testează moduri de crioogenare şi stocare a acestora pentru utilizări viitoare.

Recent, cercetătorii au reuşit să crească un stejar într-un tub de testare, în cadrul laboratorului de fertilitate al Kew Gardens. „Este o poliţă de asigurare împotriva dispariţiei speciilor din sălbăticie. Metoda este eficentă din punct de vedere al costurilor, în cazul în care celelalte variante nu funcţionează”, a declarat dr. John Dickie.

Crioconservarea implică îndepărtarea embrionului plantei din sămânţă, apoi îngheţarea ei la o temperatură extrem de scăzută, în azot. În afară de stejar, cercetătorii mai doresc să criogeneze boabe de cafea, plante de cacao şi seminţe de avocado. Banca de seminţe speră să poată colecta 40.000 de plante sălbatice şi aproximativ 2,2 miliarde de seminţe ce vor fi păstrate la -20 de grade Celsius.

„În prezent, 60.000-100.000 de specii de plante se află în pericol de dispariţie. Plantele ne furnizează aerul pe care îl respirăm, ajută la curăţarea apei şi sunt o sursă de hrană. Dorim să salvăm aceste plante pentru a le utiliza ăn viitor”, declarat purtătorul de cuvânt din cadrul Kew Gardens.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care sunt plantele care îţi vor aduce toate păsările în grădină şi cum poţi ajuta la conservarea biodiversităţii

Iată 10 dintre cele mai FASCINANTE detalii despre plante

Efecte negative ale modificării genetice la plante. Metoda controversată care poate scădea dramatic randamentul plantelor

Specialiştii au filmat ”sistemul nervos” al plantelor