Home » Natură » Efecte negative ale modificării genetice la plante. Metoda controversată care poate scădea dramatic randamentul plantelor

Efecte negative ale modificării genetice la plante. Metoda controversată care poate scădea dramatic randamentul plantelor

Efecte negative ale modificării genetice la plante. Metoda controversată care poate scădea dramatic randamentul plantelor
Publicat: 29.10.2018
O mică plantă care poate creşte şi prin crăpăturile din asfalt a ajutat savanţii să înţeleagă sacrificiile pe care plantele le fac pentru a se proteja de dăunători.

Multe plante combat insectele şi alte erbivore prin trimiterea chimicalelor amare la frunze. Acum, prin studierea unei buruieni din specia Arabidopsis thaliana, un membru al familiei muştarului, cercetătorii au găsit că energia consumată pentru trimiterea compuşilor scade capacitatea de a creşte şi de a se reproduce a plantei, scrie Science News.

„Atunci când plantele folosesc aceste resurse pentru apărare – în acest caz, apărare împotriva insectelor – există un efect negativ major”, a precizat Gregg Howe, botanist la Michigan State University din East Lansing. Cercetătorul, împreună cu colegii săi, au publicat descoperirile pe 22 octombrie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Toate plantele au un grup de gene cunoscute ca JAZ. Acestea oferă instrucţiunile pentru a realiza proteinele JAZ, care ajută plantele în controlarea utilizării substanţelor chimice defensive. Timp de un deceniu, cercetătorii au întrerupt activitatea a 10 din 13 gene JAZ găsite în plantele Arabidopsis pentru a bloca producerea acestor proteine.

Ca rezultat, plantele modificate au fost în permanenţă în modul defensiv, ceea ce le-a făcut mai scurte, mai slabe şi cu mai puţine seminţe viabile decât omologii lor normali. Frunzele maronii şi veştejite au scos la iveală că plantele modificate genetic au avut carenţe de carbon, ceea ce însemna că nu primeau suficientă hrană. Aşadar, menţinerea unei astfel de strategii defensive consumă energia pe care planta ar fi folosit-o pentru creştere sau reproducere.

Deocamdată, este neclar cum acest studiu asupra Arabidopsis se poate aplica şi altor plante, inclusiv şi mai ales celor din culturile agricole, dar echipa speră ca descoperirile să ducă la noi moduri de a proteja culturile de insecte fără să sacrifice randamentul plantelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

După un studiu care a durat două decenii, cercetătorii au ajuns la concluzia că porumbul modificat genetic nu prezintă riscuri, ba mai mult, este mai sănătos decât cel organic

Plantele modificate genetic – o soluţie pentru viitor?

Au fost dezvăluite concluziile celui mai mare studiu asupra organismelor modificate genetic

Blestemul sau binecuvantarea organismelor modificate genetic

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase