Home » Natură » Păduri întinse pe o suprafaţă de două ori mai mare decât a României, distruse în numai 10 ani pentru produse de consum

Păduri întinse pe o suprafaţă de două ori mai mare decât a României, distruse în numai 10 ani pentru produse de consum

Păduri întinse pe o suprafaţă de două ori mai mare decât a României, distruse în numai 10 ani pentru produse de consum
Publicat: 13.06.2019
Zone cu păduri care acoperă în total de peste două ori suprafaţa României au fost distruse, în ultmul deceniu, de către companii pentru a fabrica diverse produse, precum ulei de palimer şi soia, arată o analiză a Greenpeace International.

În 2010, membrii Forumului Bunurilor de Consum (Consumer Goods Forum), care include unele din cele mai mari branduri de consum din lume, au promis să elimine despăduririle până în 2020, urmând să găsească noi surse sustenabile pentru cele patru produse aflate în strânsă legătură cu defrişările: soia, ulei de palmier, hârtie şi celuloză şi vite, relatează Guardian

Analiza făcută însă de Greenpeace International estimează că, până la începutul anului 2020, circa 50 de milioane de hectare de păduri vor fi defrişate, pe fondul creşterii cererii şi a sporirii consumului de produse agricole în cursul celor 10 ani care au trecut de când au fost făcute acele promisiuni. 

Intitulat „Numărătoare inversă până la extincţie” (Countdown to Extinction), raportul arată că, din 2010, suprafaţa plantată cu soia a  sporit în Brazilia cu 45%, în timp ce producţia de ulei de palmier din Indonezia a crescut cu 75%.

Greenpeace acuză marile branduri că nu şi-au îndeplinit angajamentele şi avertizează că situaţia curentă este „sumbră”, sfătuindu-le să evolueze pentru „preveni colapsul climatic şi ecologic”.

Defrişările eliberează emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbarea climatică şi distrug habitate importante, ameninţând cu extincţia unele specii.

În raportul lor, reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale pentru protecţia mediului au afirmat că au scris la mai mult de 50 de comercianţi, retaileri, producători şi companii de consum, la începutul lui 2019, cerându-le să demonstreze un progres privind despăduririle prin dezvăluirea furnizorilor lor de marfă. Doar o mână dintre ei au răspuns şi niciunul dintre cei 50 nu a demonstrat o acţiune semnificativă pentru a stopa defrişările.

„Aceste companii distrug viitorul copiilor noştri, împingându-ne spre un colaps climatic şi ecologic”, a declarat Anna Jones, de la Greenpeace UK.

Circa 80% dintre defrişările mondiale sunt cauzate de producţia agricolă, care este, de asemenea, cauza principală a distrugerii habitatelor, se mai arată în raportul Greenpeace

Potrivit estimărilor, consumul agricol şi, în consecinţă, producţia vor creşte la nivel global. Consumul de carne ar urma să crească cu 76%, în timp ce producţia de soia este, de asemenea, prognozată să crească cu aproape 45%, iar  uleiul de palmier cu aproape 60%, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Prima ţară care interzice tăierea pădurilor

Plantaţiile de palmieri ameninţă existenţa maimuţelor năsoase

Cele mai frumoase paduri ale Europei

Unde sunt cele mai mari păduri din lume?

7 păduri cu reputaţie înfricoşătoare

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase