Home » Natură » A fost descoperit un rezervor de apă dulce sub apele Oceanului Atlantic

A fost descoperit un rezervor de apă dulce sub apele Oceanului Atlantic

Publicat: 26.06.2019
A fost descoperit un rezervor de apă dulce sub apele Oceanului Atlantic
Sub apele sărate ale Atlanticului de Nord, geologii au identificat un zăcământ de acvifer, un mineral poros care permite stocarea şi circulaţia apei printre moleculele sale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un strat de acvifer, un mineral poros în care apa poate fi stocată şi prin care poate circula, în apele Atlanticului de Sud, în apropierea ţărmului Statelor Unite ale Americii, notează Science Alert.

Această descoperire nu vine ca o surpriză pentru oamenii de ştiinţă, indicii că sub Oceanul Atlantic s-ar afla apă fiind descoperite începând cu 1970. Însă, până acum, nimeni nu a fost conştient de mărimea rezervorului de apă dulce.

„Eram conştienţi de existenţa apei dulci în câteva locaţii izolate, dar nu eram conştienţi de întindere sau mărime (n.r. bazinului de apă)”, explică geologul marin Chloe Gustafson.

În 2015, dr. Gustafson a condus un experiment-pilot în apele insulei Martha’s Vineyard unde, folosind diferite instrumente ştiinţifice, a încercat să descopere depozite de apă dulce sub apele oceanice.

De asemenea, expediţiile care au avut loc pentru descoperirea unor noi zăcăminte de petrol în anii ’70 au oferit indicii despre existenţa unui depozit de apă dulce, dar nu au oferit informaţii despre mărimea sau poziţionarea acestuia.

Oamenii de ştiinţă care au lucrat la proiectul de identificare a acestui zăcământ de apă dulce sunt de părere că acesta ar putea fi chiar mai mare decât au descoperit momentan şi că ar putea să fie comparabil ca mărime cu cantitatea de apă dulce de pe uscat. Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca straturi de acvifer să fie descoperite şi în alte regiuni ale lumii.

Oamenii de ştiinţă precizează că, în posibilitatea în care se va decide utilizarea acestei rezerve de apă, ea va trebui, totuşi, desalinizată, cu precădere apa care se află la periferia stratului şi intră în contact cu apele marine.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase