Home » Natură » Nivelurile de calciu din rezervele de apă dulce din Europa şi America de Nord au scăzut mult, iar urmările sunt dramatice

Nivelurile de calciu din rezervele de apă dulce din Europa şi America de Nord au scăzut mult, iar urmările sunt dramatice

Nivelurile de calciu din rezervele de apă dulce din Europa şi America de Nord au scăzut mult, iar urmările sunt dramatice
Publicat: 09.08.2019
Un studiu global arată că nivelul de calciu din lacurile din Europa şi America de Nord sunt în scădere, ridicând probleme serioase pentru reproducerea şi supravieţuirea unor organisme acvatice.

Un studiu global recent a arătat că apa lacurilor din Europa şi America de Nord arată concentraţii mai mici de calciu faţă de limitele normale. Această scădere poate reprezenta un pericol pentru supraviţuirea şi reproducerea unor organisme acvatice, notează Phys.com.

Concentraţia mediană de calciu în lacurile de apă dulce din lume este de 4 părţi per milion, în timp ce în cazul a 20,7% dintre lacurile din care au fost prelevate mostre s-a ajuns la valori de numai 1-1,5 părţi per milion. 1,5 părţi per milion este considerată valoare minimă a concentraţiei de calciu care poate permite supravieţuirea anumitor organisme. Oamenii de ştiinţă fac referire la acele organisme care folosesc calciul pentru creştere.

Una dintre cauzele acestei scăderi dramatice este reprezentată de către ploile acide. „Dat fiind faptul că există eforturi guvernamentale şi private de reducere a emisiilor de sulfuri din atmosferă, asociate ploilor acide, scăderea concentraţiei de calciu din lacuri se datorează poluării terenurilor din proximitatea acestora”, explică Gesa Weyhenmeyer, profesoară a Departamentului de Ecologie şi Genetică a Universităţii Uppsala.

„În mod paradoxal, succesul eforturilor de reducere a ploilor acide a condus la niveluri critice de calciu pentru organismele acvatice”, a mai adăugat aceasta.

Acest studiu a folosit 440.599 mostre colectate din 43.184 lacuri din 57 de ţări şi a comparat informaţiile oferite cu observaţiile colectate din observarea a 200 de lacuri în mod continuu începând cu anul 1980. De asemenea, acest studiu a fost realizat prin colaborarea a mai multor instituţii ştiinţifice din Europa şi America de Nord.

Citeşte:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase