Home » Natură » Raport dramatic al Naţiunilor Unite: Pentru a se evita o catastrofă trebuie scăzute drastic emisiile de carbon. Cu cât va creşte nivelul oceanelor până în anul 2100

Raport dramatic al Naţiunilor Unite: Pentru a se evita o catastrofă trebuie scăzute drastic emisiile de carbon. Cu cât va creşte nivelul oceanelor până în anul 2100

Raport dramatic al Naţiunilor Unite: Pentru a se evita o catastrofă trebuie scăzute drastic emisiile de carbon. Cu cât va creşte nivelul oceanelor până în anul 2100
Publicat: 26.09.2019
Raportul Naţiunilor Unite recomandă o scădere drastică a emisiilor de carbon pentru a evita o catastrofă. În acest raport au fost folosite informaţiile oferite de către peste 7.000 de articole ştiinţifice care au analizat implicaţiile încălzirii oceanelor.

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) al Naţiunilor Unite a dat publicităţii raportul la care a lucrat mai bine de doi ani şi care tratează situaţia emisiilor de carbon şi modul în care acestea vor afecta viitorul planetei noastre, notează Reuters.

Ideea fundamentală a raportului redactat de către un grup de experţi este că în posibilitatea în care emisiile de carbon vor continua în acelaşi ritm, atunci implicaţiile la care trebuie să ne aşteptăm vor fi dramatice: dispariţia oraşelor de coastă, secarea râurilor şi a fluviilor şi un dezechilibru profund al ecosistemelor marine.

Acest raport a fost finalizat după discuţii-maraton care au durat 27 de ore şi care au avut loc la Monaco între experţi şi reprezentanţii diferitelor guverne. Pentru acest raport, membrii grupului interguvernamental au folosit datele şi previziunile oferite de peste 7.000 de studii care tratează evoluţia nivelului oceanului, al emisiilor de carbon, starea gheţarilor şi a ecosistemelor.

„Ne aflăm într-o cursă între doi factori, primul este reprezentat de către capacitatea oamenilor şi a ecosistemelor de a se adapta, cel de al doilea este reprezentat de către viteza pe care schimbările climatice o au. Acest raport arată că am putea pierde această luptă. Trebuie să acţionăm rapid şi în mod decisiv pentru limitarea emisiilor chiar acum”, a declarat Hoesung Lee, directorul IPCC, la prezentarea raportului în Monaco.

Membrii grupului au explicat faptul că, până în anul 2100, dacă niveul emisiilor de dioxid de carbon vor continua în acelaşi ritm, ne putem aştepta la o creştere cu un metru a nivelului oceanelor, o rată a creşterii de 10 ori mai mare decât cea din secolul XX. În orizontul şi mai îndepărtat de timp, anul 2300, oamenii de ştiinţă au concluzionat că nivelul oceanelor ar putea fi mai mare cu cinci metri sau mai mult faţă de nivelul din prezent.

Raportul arată că nici zonele continentale nu vor scăpa neafectate, una dintre cele mai dramatice evoluţii ar putea avea loc în Asia. Mai exact, gheţarii din Himalaya, care alimentează zece fluvii, printre care Gangele şi Yangtze, se vor micşora considerabil  şi vor alimenta cu apă potabilă cel mai populat continent.

Raportul vine la două zile de la summit-ul pe teme climatice al Naţiunilor Unite de la New York şi subliniază indirect prăpastia dintre avertismentele oamenilor de ştiinţă şi politicile implementate de către guvernele lumii. Trebuie precizat faptul că membrii grupului nu au făcut comentarii legat de acest aspect: „IPCC nu se află în poziţia de a judeca acţiunile liderilor lumii, dar faptul că acest raport ne-a fost solicitat reprezintă un indicator al modului în care ştiinţa devine un element central al formulării politicilor pentru un viitor sustenabil”, a declarat Debra Roberts, co-directoare IPCC.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase