Home » Natură » Păianjenii din Arctica devin carnivori

Păianjenii din Arctica devin carnivori

Păianjenii din Arctica devin carnivori
Publicat: 09.05.2020
Creşterea temperaturilor medii şi a perioadelor de vară face ca speciile de păianjen arctice să îşi schimbe obiceiurile.

O consecinţă neaşteptată a încălzirii climatice este cea a canibalismului la păianjenul lup, Pardosa lapponica; mai exact, după cum explică oamenii de ştiinţă, creşterea temperaturilor medii, extinderea perioadelor de vară au ca efecte creşterea în mărime şi o reproducere mai acerbă pentru această specie, totuşi, asta nu se va transpune automat şi într-un număr mai mare de indivizi, notează Science Alert.

Studierea populaţiilor de păianjeni din două regiuni de-a lungul unei veri arctice a arătat că creşterea în mărime a femelelor este asociată cu scădere numărului de pui. Pornind de la această informaţie, oamenii de ştiinţă au concluzionat faptul că cea mai rezonabilă explicaţie a fenomenului este cea a canibalismului. Aceste observaţii sunt susţinute şi de experimentele din laborator care arată că păianjenii au tendinţa de a-şi consuma semenii atunci când într-un anumit mediu există un număr mai mare de indivizi.

„Deşi canibalismul nu este probabil cea mai bună alegere dietetică pentru aceşti păianjeni, datele noastre experimentale şi de teren sugerează că, atunci când există o mulţime de păianjeni în jurul lor, aceştia apelează mai frecvent la canibalism”, explică Amanda Koltz, cercetătoare specializată în ecologia schimbărilor globale.

Cercetătorii teoretizează faptul că atunci când o femelă depune un număr mare de ouă din care eclozează pui atunci aceştia vor intra în competiţie pentru hrană, ceea ce pare a fi un mecanism de control al populaţiei. Totuşi, păianjenii care recurg la canibalism par a trăi mai puţin faţă de semenii lor care adoptă diete mai diversificate. Din nefericire, creşterea numărului de canibali va fi asociată cu un număr tot mai mare de indivizi mai slabi şi mai puţin adaptaţi, ceea ce va pune în pericol specia şi, în cele din urmă, întreg ecosistemul.

„Având în vedere legăturile complexe dintre artropode şi rolurile importanţa acestor animale în funcţionarea ecosistemului, o mai bună înţelegere a modului în care schimbările rapide ale dimensiunii corpului determinate de climă afectează comunităţile şi ecosistemele este necesară”, concluzionează cercetătorii.

Studiul  a fost publicat Journal of Animal Ecology.

Citeşte şi:

15 lucruri fascinante despre păianjeni pe care probabil nu le ştiai. Cum arată „devoratorul de păsări”

De ce e bine să laşi păianjenii din casa ta în pace

Ce iese din trupul acestui păianjen după ce este omorât? Imagini şocante (VIDEO)

Păianjenii consumă foarte multă carne, chiar mai multă decât oamenii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase