Home » Natură » Ce au aflat cercetătorii despre „șoarecii de ghețari” care călătoresc în turmă prin Arctica

Ce au aflat cercetătorii despre „șoarecii de ghețari” care călătoresc în turmă prin Arctica

Ce au aflat cercetătorii despre „șoarecii de ghețari” care călătoresc în turmă prin Arctica
Sursa foto: Twitter @ruth_mottram
Publicat: 07.06.2020

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au fost fascinați și captivați de mingile de mușchi, mici și pufoase, care se deplasează încet printre ghețarii din Arctica. Din fericire, acum știm mai multe despre acești „șoareci de ghețari” și modul în care călătoresc împreună.

GALERIE FOTO! 

Un nou studiu a analizat 30 de astfel de „șoareci de ghețari” pe ghețarul Root din Alaska. Cercetătorii au folosit brățări cu mărgele pentru a măsura mișcările micilor mingi de mușchi pe o perioadă de patru ani.

„Aceste conglomerații de formă ovală, compuse din pământ și mușchi, se găsesc doar pe suprafețele ghețarilor. Totuși, acestea oferă habitate vitale pentru colonizarea nevertebratelor”, scriu cercetătorii.

„Totuși, în ciuda dezvoltării și prezenței lor, nu există studii asupra mișcării lor de-a lungul anilor”, adaugă oamenii de știință.

Se pare că „șoareci de mușchi” primesc un imbold din partea micilor pietre sau impurități prezente în gheață, ceea ce duce la o acumulare de diferite tipuri de mușchi și sedimente.

Aceste mingi de mușchi au fost găsite pe doar câțiva ghețari din toată lumea. Se pare însă că au nevoie de condiții de mediu încă necunoscute pentru a începe să se formeze.

„Șoarecii de ghețari” care călătoresc în turmă

În timp ce cercetările anterioare au stabilit că aceste formațiuni se mișcă și se rostogolesc, noul studiu arată că acestea se mișcă împreună în direcții precise. Cel mai probabil, fiecare parte a formațiunii are parte de lumină solară la un anumit moment datorită modului prin care se deplasează, scrie ScienceAlert.

Bineînțeles, aceasta mișcare nu e chiar rapidă. Grupul de 30 de „șoareci de ghețari” a fost înregistrat deplasându-se cu o medie de 2.5 cm pe zi. Oriunde se duc, se pare că nu se grăbesc. Totuși, mișcarea este cumva coordonată.

Întreaga colonie se mișcă cu aceeași viteză și în aceleași direcții. Acele direcții și viteze se pot schimba pe parcursul a câteva săptămâni ”, spune glaciologul Tim Bartholomaus, de la Universitatea din Idaho.

„Ne-am întors an de an și am reușit să înțelegem cum de trăiesc aceste mingi de mușchi cinci, șase ani sau chiar mai mult”, adaugă glaciologul.

De asemenea, mingile acestea de mușchi reprezintă o sursă de nutrienți pentru organismele nevertebrate care trăiesc pe ghețari.

Cercetătorii vor să afle și motivul pentru care aceste formațiuni călătoresc în aceeași direcție pentru o anumită perioadă de timp, înainte să-și schimbe direcția cu totul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Păianjenii din Arctica devin carnivori

Arctica este afectată în mod disproporţionat de încălzirea globală

Animalele ar putea proteja Arctica de încălzirea globală

Particule de plastic cad împreună cu zăpada în Arctica

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase