Home » Natură » Viața necunoscută din adâncuri. Noi specii au fost descoperite pe meleagurile abisale ale Oceanului Pacific

Viața necunoscută din adâncuri. Noi specii au fost descoperite pe meleagurile abisale ale Oceanului Pacific

Viața necunoscută din adâncuri. Noi specii au fost descoperite pe meleagurile abisale ale Oceanului Pacific
Sursa foto: Slim Chraiti / University of Geneva
Publicat: 07.07.2020

Oamenii de știință au descoperit patru noi specii și două noi genuri care trăiesc în adâncurile Oceanului Pacific.

GALERIE FOTO

Clarion-Clipperton (CCZ) este o zonă vastă care acoperă în jur de 4,5 milioane de kilometri pătrați din centrul Oceanului Pacific. Zona este considerată valoroasă datorită metalelor și mineralelor rare depozitate din belșug de-a lungul fundului marin.

Totuși, mineralele antice nu sunt singurele lucruri uimitoare care pot fi găsite aici. Un nou studiu arată că oamenii de știință au identificat mai multe creaturi marine necunoscute până acum, care trăiesc la adâncimi mai mari de 5 kilometri.

Specimenele sunt cunoscute drept xenophyophorea, protozoare unicelulare și cele mai simple organisme eucariote. Acestea aparțin clasei foraminifera.

Creaturile din adâncuri despre care se știe mult prea puțin

Xenophyophorea este unul dintre cele mai comune tipuri de organisme găsite pe meleagurile abisale ale CCZ. Deși au fost descrise începând cu secolul al XIX-lea, oamenii de știință nu știu prea multe despre aceste creaturi, în mare parte din cauza faptului că trăiesc la adâncimi atât de extreme.

„Aceste patru noi specii și două noi genuri au crescut numărul specimenelor enophyophorea descrise în abisul CCZ până la 17, ceea ce înseamnă 22% din totalul global al acestui grup. Mai multe specii sunt cunoscute însă rămân deocamdată nedescrise”, a spus Andrew Gooday, ecolog marin de la Centrul Național pentru Oceanografie din Marea Britanie.

„Această zonă din Oceanul Pacific este cu siguranță un punct fierbinte pentru diverse xenophyophorea”, a adăugat Gooday.

Ce specii au descoperit oamenii de știință la adâncimi extreme

Printre noile descoperiri se numără genul Abyssalia, numit astfel după abisul prin care bântuie. În timpul unei expediții din 2018 la bordul RV Kilo Moana în vestul CCZ, oamenii de știință au descoperit două specii din genul Abyssalia, anume A. foliformis și A. sphaerica.

Al doilea gen care a fost identificat este Moanammina¸iar numele lui provine de la Moana care înseamnă „ocean” în hawaiiană, maori și alte limbi din Polinezia, potrivit Science Alert.

Oamenii de știință au mai descoperit și o nouă xenophyophorea cu o formă sferică de „minge de noroi”. Din păcate, compoziția sa s-a dezintegrat înainte ca o analiză mai detaliată să poată confirma identitatea sa.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mii de specii de animale gonesc spre polii Pământului. Cel mai dezastruos eveniment din istoria Terrei s-ar putea repeta

Imagini nemaivăzute: au fost filmate animalele dintr-un abis neexplorat până acum (FOTO, VIDEO)

În Rusia a fost descoperită o nouă specie de reptilă marină

Specii crezute dispărute care au fost revăzute în 2019

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase