Home » Natură » Zăpada roz din Alpi ar putea avea un efect negativ asupra ghețarilor din zonă

Zăpada roz din Alpi ar putea avea un efect negativ asupra ghețarilor din zonă

Publicat: 07.07.2020

Cercetătorii explică faptul că zăpada este colorată de o serie de alge.

GALERIE FOTO

Oamenii de știință din Italia explică faptul că zăpada și gheața din Alpi pare a fi căpătat o culoare roz și asta datorită algelor ajutate de creșterea temperaturilor. În prezent aceștia nu știu de unde provin aceste alge, dar unii cercetători explică faptul că fenomene asemănătoare au fost identificate în Groenlanda, notează Science Alert.

Aceste alge nu sunt periculoase, sunt un fenomen natural care apare în perioadele de primăvară și vară în latitudinile medii, dar și la poli”, explică Biagio Di Mauro, membru al Consiliul Național de Cercetare al Italiei.

Algele care au dus la apariția acestui fenomen din Alpi fac parte din specia Ancylonema nordenskioeldii și pot fi întâlnite și în „Zona Întunecată” din Groenlanda, colo unde ghețarii se topesc.

Algele și topirea gheții

În mod obișnuit, zăpada și gheața reflectă aproximativ 80% din lumina care ajunge a acestea. O schimbarea culorii, datorată algelor face ca zăpada să absoarbă mai multă energie de la razele de soare, ceea ce duce la accelerarea topirii gheții.

În cele din urmă, topirea zăpezii duce la creșterea cantității de apă lichidă, ceea ce duce la creșterea numărului de alge, devenind un astfel un cerc vicios care afectează integritatea ghețarilor din zonă.

„Încercăm să cuantificăm efectul altor fenomene în afară de cel uman asupra supraîncălzirii Pământului”, explică Elisa Pongini

Citește și:

Ce au aflat cercetătorii despre „șoarecii de ghețari” care călătoresc în turmă prin Arctica

Topirea gheţarilor sub apă are loc cu o viteză mai mare faţă de ce s-a crezut

Previziune sumbră a cercetătorilor: gheţarii din Alpi vor dispărea până în 2100

”Criza climatică despre care nu ai auzit”: Gheţarii din Himalaya s-ar putea topi. Efectele vor fi resimţite peste 250 de milioane de oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase