Home » Natură » Virusuri de peste 15.000 de ani, descoperite în gheţarii din Tibet

Virusuri de peste 15.000 de ani, descoperite în gheţarii din Tibet

Virusuri de peste 15.000 de ani, descoperite în gheţarii din Tibet
Publicat: 31.01.2020
Gheţarii din Tibet sunt unii dintre cele mai vechi structuri de acest tip din lume.

În anul 2015, o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii şi China a călătorit în Tibet pentru a preleva mostre din cei mai vechi gheţari din lume, recent, aceştia au publicat un studiu în care au făcut publică descoperirea a 28 noi grupe de virusuri. Această descoperire atrage atenţia asupra pericolului pe care speciile necunoscute de virusuri eliberate de încălzirea globală ar putea să îl ridice asupra lumii moderne, notează Science Alert.

Cercetătorii au forat la o adâncime de 50 de metri de unde au extras două mostre de gheaţă care au fost supuse decontaminării în trei etape, pentru ca ulterior acestea să poată fi supuse analizelor microbiologice. Aceste analize au relevat existenţa a 33 grupe de virusuri dintre care 28 erau necunoscute cercetătorilor. „Acest studiu stabileşte proceduri de prelevare microbiană şi virală ultra-curate pentru gheaţa glaciară, care completează anterior metodele de decontaminare > şi extinde, pentru prima dată, procedurile de decontaminare asupra virusurilor”, au scris oamenii de ştiinţă în studiul lor.

În acelaşi studiu, oamenii de ştiinţă fac trimitere la potenţialul pericol ridicat de patogenii conservaţi în calotele galciare şi care ar putea să fie eliberaţi de către încălzirea globală. De asemenea, aceştia explică faptul că topirea gheţii creşte posibilitatea ca toţi patogenii să fie identificaţi şi clasificaţi corespunzător. 

Studiul a fost publicat pe serverul bioRxiv.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase