Home » Natură » Bogații planetei produc de două ori mai multe emisii de CO2 decât cei mai sărăci oameni de pe Pământ

Bogații planetei produc de două ori mai multe emisii de CO2 decât cei mai sărăci oameni de pe Pământ

Bogații planetei produc de două ori mai multe emisii de CO2 decât cei mai sărăci oameni de pe Pământ
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 24.09.2020

Cei mai bogați 1% din populația lumii au fost responsabili pentru de două ori mai multe emisii de CO2 decât cei mai sărăci oameni de pe planetă, din 1990 până în 2015, potrivit noilor cercetări.

Emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 60% în perioada de 25 de ani, însă creșterea în emisii de la cei mai bogați 1% din lume a fost de trei ori mai mare decât creșterea emisiilor de la cei mai săraci oameni ai planetei.

Raportul, realizat de Oxfam și Institutul pentru Mediu din Stockholm, avertizează că „bugetul de carbon” al lumii este epuizat de consumul în exces al celor mai bogați oameni de pe glob.

„Bugetul global de carbon a fost irosit pentru a extinde consumul a celor deja bogați”

O astfel de concentrație de emisii de carbon în mâinile celor mai bogați înseamnă că pe lângă faptul că lumea a ajuns în pragul catastrofei climatice, prin arderea de combustibili fosili, nu am reușit să îmbunătățim viețile a miliarde de oameni, a spus Tim Gore, de la Oxfam International.

„Bugetul global de carbon a fost irosit pentru a extinde consumul a celor deja bogați, în loc să îmbunătățească omenirea. O cantitate finită de carbon ar trebui adăugată în atmosferă dacă vrem să evităm cele mai grave efecte ale crizei climatice. Trebuie să ne asigurăm că folosim carbonul pentru cele mai bune motive”, a mai adăugat Gore.

Cei mai bogați 10% din populația de pe glob, în jur de 630 de milioane de oameni, au fost responsabili pentru 52% din emisiile globale de CO2 în timpul perioadei de 25 de ani, a arătat raportul.

La nivel global, cei mai bogați 10% sunt oamenii cu venituri de peste 29.000 de euro pe an, iar cei mai bogați 1% sunt cei care câștigă peste 84.000 de euro anual.

Bugetul finit de carbon va fi epuizat în următorii 10 ani

Emisiile de dioxid de carbon se acumulează în atmosferă, producând căldură și creșterea temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale ar afecta sistemele naturale la scară largă. Acea acumulare generează un buget finit de carbon din totalul de dioxid de carbon care poate fi produs în siguranță, despre care oamenii de știință spun că va fi epuizat în decurs de un deceniu, informează The Guardian.

Dacă nu vor fi controlate, în următorul deceniu, emisiile de carbon ale celor mai bogați 10% din populație vor fi suficiente pentru a crește nivelurile atât de mult încât temperaturile să crească cu 1,5 grade Celsius, chiar dacă restul lumii reduce imediat emisiile la zero, potrivit raportului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un procent șocant din emisiile de CO2 ale lumii sunt cauzate direct de multinaționale

„Incendiile zombie” din vara aceasta din Arctica au eliberat emisii record de dioxid de carbon

Scăderea emisiilor din timpul pandemiei nu va avea niciun impact asupra încălzirii globale

Surpriză! Lacurile şi râurile pot deveni surse de emisii de carbon

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase