Home » Știință » Un procent șocant din emisiile de CO2 ale lumii sunt cauzate direct de multinaționale

Un procent șocant din emisiile de CO2 ale lumii sunt cauzate direct de multinaționale

Un procent șocant din emisiile de CO2 ale lumii sunt cauzate direct de multinaționale
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 18.09.2020

Noi cercetări arată că în jur de o cincime din emisiile de carbon din ultimii ani a provenit de la active sau furnizori ai corporațiilor multinaționale, iar urma banilor indică faptul că poluarea este efectiv contractată din țările dezvoltate în cele în curs de dezvoltare.

Echipa din spatele studiului a dorit să evidențieze impactul pe care aceste companii le pot avea asupra mediului înconjurător dacă aleg procese și furnizori care sunt mai sustenabili și prietenoși cu planeta.

Pentru a crește responsabilitate pentru emisiile de CO2 și criza climatică, multinaționalele ar trebui să fie pregătite să aloce emisiile țării în care acestea sunt sponsorizate, și nu în țările în care sunt generate, au concluzionat autorii studiului.

Multinaționalele ar trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru emisiile pe care le generează

„Companiile multinaționale au o influență imensă care extinde mult mai departe de granițele naționale. Dacă cele mai mari companii din lume și-ar asuma răspunderea pentru criza climatică, spre exemplu, prin solicitarea de eficiență energetică în lanțurile de aprovizionare, acestea ar putea avea un efect reformator asupra eforturilor globale pentru reducerea emisiilor”, a explicat economistul Dabo Guan, de la University College London.

„Cu toate acestea, politicile privind criza climatică ale companiilor au puține efecte atunci când vine vorba de decizii de investiții mari, precum locurile în care ar trebui construite lanțurile de aprovizionare. Alocarea emisiilor în țările investitoare înseamnă că multinaționalele și-ar asuma mai multă responsabilitate pentru emisiile pe care le generează”, a mai adăugat Guan.

Un vârf de 22% atins în 2011

Datele colectate arată că emisiile de carbon generate de investițiile străine ale multinaționalelor au atins un vârf de 22% din cele globale, în 2011, înainte să scadă la 18,7% până în 2016. Cercetătorii au mai spus că tendința de inversare a procesului de globalizare, pe lângă alte procese industriale mai eficiente, au contribuit la acea scădere, potrivit Science Alert.

În aceeași perioadă, investițiile în țările în curs de dezvoltare au crescut brusc. Spre exemplu, emisiile generate prin investițiile din SUA către India au crescut de la 53,2 la 70,7 milioane de tone, o creștere de aproape 50%.

„Povara este pusă pe spatele țărilor mai sărace”

Același lucru s-a întâmplat în cazul emisiilor generate prin investițiile din China către Asia de Sud-Est, cifrele crescând aproape înzecit între 2011 și 2016, de la 0,7 la 8,2 milioane de tone.

„Multinaționalele transferă tot mai mult investițiile din țările dezvoltate în cele în curs de dezvoltare. Astfel, efectul este că emisiile din țările dezvoltate sunt reduse în timp ce povara este pusă pe spatele țărilor mai sărace”, a spus economistul Zengkai Zhang, de la Tianjin University, din China.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pădurile tropicale pierd masiv din capacitatea de stocare a dioxidului de carbon

Pandemia a cauzat o scădere de 17% a emisiilor de carbon în luna aprilie

Surpriză! Lacurile şi râurile pot deveni surse de emisii de carbon

Efectele bune ale restricţiilor impuse de pandemie: cea mai mare scădere a emisiilor de carbon din istorie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase