Home » Natură » Balenele pot să stea scufundate pentru trei ore sau chiar mai mult

Balenele pot să stea scufundate pentru trei ore sau chiar mai mult

Balenele pot să stea scufundate pentru trei ore sau chiar mai mult . Credit foto: Pixabay
Publicat: 05.10.2020

Noile descoperiri schimbă teoriile oamenilor de știință despre abilitățile balenelor.

Oamenii de știință știu că balenele scufundă mai adânc și mai mult decât orice alt mamifer, dar noile cercetări arată că scufundările lor pot spulbera limitele luate stabilite de studiile anterioare. Când oamenii de știință au examinat recent datele legate de câteva mii de scufundări realizate de balene, au descoperit că una dintre acestea și-a ținut respirația mai bine de trei ore, depășind recordurile anterioare, deținute balenele cu cioc, Ziphius cavirostris, cu peste o oră, notează Live Science.

La fel de interesantă a fost și capacitatea de a-și reveni relativ rapid a balenelor care realizează scufundări prelungite. O balenă s-a odihnit doar 20 de minute după o scufundare de 2 ore, sugerând că până și ceea ce pare să fie scufundări extreme pare să nu fie o problemă majoră pentru această specie.

Balenele cu cioc pot crește până la 7 metri lungime și pot cântări până la trei tone, conform Administrației Naționale Atmosferice și Oceanice (NOAA) din SUA. Masculii maturi ai speciei au doi dinți în formă de con care ies din maxilarele inferioare, iar corpul lor este adesea marcat de zgârieturi lungi și palide, despre care se crede că sunt cicatrici lăsate de luptele pentru împerechere.

Un efort științific complex

Balenele se găsesc în apele adânci ale oceanului în cea mai mare parte a lumii, dar, deoarece petrec foarte puțin timp la suprafață, acestea sunt extrem de dificil de observat în sălbăticie, a declarat autorul principal al studiului Nicola Quick, cercetător al Universității Duke din Statele Unite ale Americii.

„Își petrec 90% din timp sub apă, la adâncimi mari sau în ape mai puțin adânci”, a declarat Quick. Balenele se ridică la suprafață pentru a respira, pentru aproximativ 2 minute, în medie, înainte de a se scufunda din nou, lăsând oamenilor de știință puțin timp pentru a realiza observații sau pentru a le pune cipuri de localizare prin satelit. De asemenea, aceste ieșiri al suprafață sunt folosite de către oamenii de știință pentru a copia datele colectate de către aceste cipuri de-a lungul a mai multor luni sau chiar ani.

Pentru studiu, Quick și colegii ei au analizat  3.680 de scufundări efectuate între 2014 și 2018, de 23 de balene etichetate în apele din Carolina de Nord. Oamenii de știință au împărțit scufundările în două categorii: pentru hrănire, balenele mănâncă calmari și pești de mare adâncime, și scufundări fără hrănire. Ei au descoperit că, în timpul scufundărilor în care mamiferele nu se hrănesc, acestea coborau la adâncimi de aproximativ 300 până la 500 m în medie, timp de 30 de minute. În comparație, scufundările pentru hrană au fost mai profunde și mai lungi, ajungând la adâncimi de aproximativ 1.450 m și durând în medie aproximativ 60 de minute, au raportat cercetătorii.

Și mai surprinzătoare pentru cercetători a fost descoperirea că timpul de recuperare pentru balenele care s-au scufundat la mari adâncimi și pentru perioade îndelungate nu a fost neapărat mai lung decât pentru balenele care au efectuat scufundări mai scurte și mai puțin adânci. Acesta este un efort extrem pentru majoritatea mamiferelor și necesită de obicei o perioadă lungă de odihnă și recuperare. Datele din mii de scufundări ale balenelor au sugerat că aceste scufundări extra-lungi împingeau limita de rezistență a balenelor.

Studiul a fost publicat în Journal of Experimental Biology.

Citește și:

Cea mai mare eșuare în masă din istoria Australiei. Cel puțin 380 de balene au murit

Incidente îngrijorătoare în apele din Spania și Portugalia. Balenele ucigașe au început să atace ambarcațiuni

10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene

Balenele albastre pot avea un minim de două bătăi de inimă pe minut

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase