Home » Natură » Cea mai mare eșuare în masă din istoria Australiei. Cel puțin 380 de balene au murit

Cea mai mare eșuare în masă din istoria Australiei. Cel puțin 380 de balene au murit

Publicat: 25.09.2020

În jur de 380 de balene-pilot au fost găsite moarte în vestul Tasmaniei, iar echipele de intervenție încearcă din răsputeri să salveze 30 care încă mai sunt în viață.

Peste 450 de balene-pilot au eșuat pe plajele și bancurile de nisip din Portul Macquarie. În jur de 50 de balene au fost salvate și împinse înapoi în ocean.

Echipele de salvare s-au concentrat mai ales asupra 270 de balene eșuate în apropiere de orașul Strahan, însă încă 200 de balene au fost descoperite la 10 kilometri depărtare. Oficialii au confirmat mai apoi că toate animalele erau decedate.

Aceasta este cea mai mare eșuare din istoria Australiei.

Principala sarcină este recuperarea și gestionarea cadavrelor

Nic Deka, coordonatorul echipelor de salvare de la Tasmania Parks and Wildlife Service, a declarat că voluntarii încercau să salveze ultimele 30 de balene însă principala sarcină este acum recuperarea și gestionarea cadavrelor.

„Vom încerca să salvăm cât de multe putem”, a spus Deka.

Cea mai mare eșuare în masă anterioară, care a implicat tot balene-pilot, a avut la Dunsbrough în vestul Australiei, în 1996, atunci când 320 de mamifere au rămas blocate, doar 20 reușind să supraviețuiască.

„Ceva le-a atras mai aproape de coastă”

Deka a mai spus că deja au început eforturile de colectare a balenelor moarte. „Ar putea atrage prădători precum rechini, asta este mereu un risc. De asemenea, descompunerea ar putea afecta nivelurile de oxigen în anumite locuri din port”, a mai adăugat Deka.

Totodată, dr. Kris Carlyon a explicat că este puțin probabil să se afle motivul pentru care cele 470 de balene au ajuns în apa de mică adâncime și au eșuat în port.

„Scenariul cel mai posibil este că ceva le-a atras mai aproape de coastă, cel mai probabil hrana”, a spus Carlyon.

Cea mai mare eșuare cunoscută din lume

Cea mai mare eșuare cunoscută din lume a avut loc în 1918 pe insula Chatham din Noua Zeelandă, atunci când aproape 1.000 de balene-pilot au eșuat, potrivit The Guardian.

Balenele-pilot pot trăi până la 40 de ani și dezvoltă legături sociale puternice cu semenii lor. De asemenea, balenele-pilot călătoresc în același grup toată viața, grup care poate conține și până la 1.000 de balene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Balenele nordice au ajuns „la un pas de dispariție”. Doar 250 de specimene adulte au mai rămas în libertate

10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene

Balenele albastre pot avea un minim de două bătăi de inimă pe minut

Societățile de delfini albi sunt aproape la fel de complexe ca cele ale oamenilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase