Home » Natură » Misterul cărăbușului „îmbrăcat în fier”: Oamenii de știință au aflat de ce nimic nu îl poate strivi

Misterul cărăbușului „îmbrăcat în fier”: Oamenii de știință au aflat de ce nimic nu îl poate strivi

Publicat: 26.12.2020

Poate supraviețui chiar dacă este călcat de o mașină, atacat de prădători sau strivit de picioare. Oamenii de știință au dezvăluit, în sfârșit, secretele indestructibilității cărăbușului „diabolic îmbrăcat în fier”(Nosoderma diabolicum).

Găsit în zonele împădurite de pe coasta de vest a Statelor Unite, cărăbușul are doar 2 centimetri în lungime. La fel ca alte specii de cărăbuși fără aripi, aripile anterioare, cunoscute drept elitre, nu sunt doar întărite, ci chiar contopite între ele. Astfel, ceea ce rezultă este o armură înfiorătoare de culoare neagră care protejează insecta de nenumărate pericole.

Acum, cercetătorii au dezvăluit cât de rezistentă este, de fapt, această armură, descoperind că insecta poate rezista în fața unor forțe mai mari decât alți cărăbuși fără aripi din habitate similare. Cărăbușul „de fier” poate supraviețui unor greutăți de 39.000 de ori mai mari decât greutatea sa corporală. Acest lucru este similar unui om de 90 de kilograme care ar putea rezista greutății a 280 de autobuze supraetajate.

Cărăbușul „diabolic de fier” este asemănător unui puzzle

„Am fost impresionați. În special având în vedere faptul că acest cărăbuș nu conține niciun mineral, doar componente organice”, a explicat prof. David Kisailus, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din California, Irvine.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Nature. Kisailus și colegii săi au analizat structura exoscheletului cărăbușului pentru a înțelege ce anume îl face atât de rezistent.

Oamenii de știință au aflat că elitra cărăbușului este, de fapt, interconectată. Deși alți cărăbuși au elitră similară, acest cărăbuș „diabolic de fier” are un număr mai mare de secțiuni interconectate, fiind asemănător unui puzzle. Experimentele cercetătorilor au arătat că acest lucru ajută la distribuirea stresului din cauza presiunii și face ca legăturile să fie mai robuste.

Oamenii de știință au mai descoperit că elitra era prezentă în straturi și era bogată în proteine, caracteristici care ar putea ajuta la îmbunătățirea rezistenței. Experimentele au mai arătat că atunci când o greutate era aplicată pe legăturile elitrei, aceste straturi se despărțeau, astfel eliberând tensiunea și păstrând legăturile intacte.

„Acești cărăbuși trăiesc echivalentul a 1.000 de ani”

Max Barclay, specialist în cărăbuși de la Muzeul Istoriei Naturale din Londra, care nu a fost implicat în noile cercetări, a declarat că deși multe specii de cărăbuși ar putea zbura departe de pericole, acești cărăbuși „de fier” au fost nevoiți să dezvolte alte strategii de supraviețuire, potrivit The Guardian.

Barclay a mai adăugat că în timp ce majoritatea cărăbușilor trăiesc doar câteva săptămâni, cărăbușul „diabolic îmbrăcat în fier” ar putea trăi chiar și până la șapte sau opt ani. „Acești cărăbuși trăiesc echivalentul a 1.000 de ani așa că trebuie să se protejeze împotriva pericolelor într-un mod diferit față de creaturile cu o durată de viață mult mai scurtă”, a mai subliniat specialistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au atașat camere de filmat pe spatele unor cărăbuși. Iată ce au văzut

Misterul depozitelor de elemente rare de sub pământ ar fi fost deslușit, în sfârșit, de oamenii de știință

Motivul pentru care toţi gândacii morţi sunt găsiţi stând pe spate

Cercetătorii au rezolvat, în sfârșit, misterul celei mai vechi pene fosilizate descoperite vreodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase