Home » Știință » Misterul depozitelor de elemente rare de sub pământ ar fi fost deslușit, în sfârșit, de oamenii de știință

Misterul depozitelor de elemente rare de sub pământ ar fi fost deslușit, în sfârșit, de oamenii de știință

Misterul depozitelor de elemente rare de sub pământ ar fi fost deslușit, în sfârșit, de oamenii de știință
Sursa foto: Images of Elements
Publicat: 18.10.2020

O echipă internațională de oameni de știință a deslușit modul misterios prin care depozitele de elemente rare se formează sub pământ, iar uneori par să dispară fără urmă.

Metalele numite pământuri rare (REE) reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante și valoroase, considerate esențiale pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală, de la telefoane mobile, echipamente medicale, componente de calculatoare și motoare electrice până la tehnologii precum baterii electrice, sateliți, armament sofisticat și turbine eoliene.

Deși numele lor sugerează că sunt rare, acestea pot fi, de fapt, resurse destul de abundente în scoarța Pământului.

GALERIE FOTO

Totuși, sunt dificil de izolat și extras, acest lucru nefiind posibil într-un mod ecologic.

O resursă naturală foarte râvnită

Tocmai de aceea, depozitele concentrate de REE sunt o resursă naturală foarte râvnită, iar oamenii de știință încearcă să dezvolte modalități mai noi și mai bune de a găsi și a asigura mineralele valoroase.

Într-un nou studiu coordonat de Michael Anenburg, geolog la Universitatea Națională Australiană, cercetătorii au dorit să analizeze mecanismele chimice prin care se formează REE sub suprafață.

Până acum, cercetătorii credeau că anumiți liganzi, molecule capabile să se lege de REE, inclusiv clor și fluor, erau necesare pentru a face REE solubile și să mobilizeze substanțele chimice în concentrații cristalizate capabile de extracție.

Un pas înainte care revizuiește cunoștințele noastre

Totuși, experimentul a arătat altceva. Rezultatele sugerează că substanțele chimice alcaline sunt necesare pentru transportul REE, un precursor al mineralizării, experimentul arătând că sodiul și potasiul au contribuit la transformarea REE în substanță solubilă, potrivit Science Alert.

Potrivit cercetătorilor, carbonatitele care au în componența lor alcaliu sunt capabile să formeze fluide bogate în REE care pot migra pe distanțe lungi în condiții similare celor magmatice, în același timp păstrând solubilitățile ridicate ale REE. Carbonatitele sunt roci magmatice, constituite preponderent din carbonați de calciu.

Însă, doar pentru că un proces se comportă într-un anumit fel în condiții de laborator nu înseamnă neapărat că aceleași reacții ar putea fi observate și într-un mediu natural, în care prezența apei și a tuturor celorlalte tipuri de substanțe chimice ar putea schimba lucrurile.

În schimb, este un pas înainte care revizuiește cunoștințele noastre despre procesele de bază implicate în formarea și concentrarea de REE.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Japonia a depozitat elemente rare care pot schimba radical economia globală

Un meteorit căzut în Antarctica cuprinde elemente chimice de pe Marte, vechi de miliarde de ani. Sunt dovada vieţii

În viitor, electronicele vor folosi elemente chimice comune

Un nou perimetru minier pentru minereuri rare, deschis în România

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase