Home » Știință » Cercetătorii au rezolvat, în sfârșit, misterul celei mai vechi pene fosilizate descoperite vreodată

Cercetătorii au rezolvat, în sfârșit, misterul celei mai vechi pene fosilizate descoperite vreodată

Cercetătorii au rezolvat, în sfârșit, misterul celei mai vechi pene fosilizate descoperite vreodată
Sursa foto: Museum fur Naturkunde
Publicat: 05.10.2020

Un nou studiu oferă dovezi substanțiale care arată că cea mai veche pană fosilizată descoperită vreodată aparține genului extinct Archaeopteryx, dinozauri similari păsărilor.

Noile cercetări infirmă o teorie recentă care susținea că pana ar proveni de la o altă specie.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports și arată că fosila din Jurasic corespunde unui tip de pene numite supracodale. Supracodalele sunt niște pene mici care acoperă partea superioară a bazei cozii la păsări.

GALERIE FOTO

De asemenea, acestea ajută păsările în timpul zborului. Echipa internațională de cercetători a analizat nouă trăsături ale penei, precum și date de la păsări moderne.

„Am reușit să rezolvăm în sfârșit acest mister vechi de zeci de ani”

Totodată, cercetătorii au mai evaluat și 13 fosile cunoscute de Archaeopteryx. Trei dintre acestea conțin supracodale bine conservate. Oamenii de știință au descoperit că pe suprafața aripilor de Archaeopteryx există supracodale care sunt identice în dimensiune și formă cu pana izolată.

Pana izolată provine de la același sit arheologic unde oamenii de știință au găsit patru schelete de Archaeopteryx, o carieră de calcar, în apropiere de Solnhofen, Bavaria, confirmând astfel cercetările.

Arheopteryx a trăit în Jurasicul târziu în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, în sudul Germaniei de astăzi, într-o perioadă în care Europa era un arhipelag de insule într-o mare tropicală caldă.

Ce culoare avea, de fapt, pana

„Dezbatem de 159 de ani dacă această pană aparține sau nu de aceeași specie de schelete de Archaeopteryx, precum și locul de pe corp în care se afla și ce culoare avea. Prin intermediul unor noi tehnice combinate cu fosile vechi și lucrări literare, am reușit să rezolvăm în sfârșit acest mister vechi de zeci de ani”, a spus Ryan Carney, autorul principal al noului studiu, potrivit Science Alert.

Folosind un tip special de microscop electronic, cercetătorii au stabilit că pana provine din aripa stângă. De asemenea, oamenii de știință au mai descoperit structuri microscopice de pigmenți. După ce au retușat reconstrucția culorii, echipa a descoperit că pana avea în întregime culoarea negru mat, nu negru și alb după cum susținea un alt studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fosila unuia dintre ultimii megaraptori de pe planetă, descoperită în Argentina

Rămășițele unui leneș gigant și ale altor două noi specii, descoperite în „gaura neagră” din Mexic, o fascinantă peșteră subacvatică

Fosila unui șarpe care vedea în infraroșu descoperită într-o carieră de piatră s-a dovedit a fi un strămoș al șerpilor boa

Doi fermieri chinezi au găsit fosilele unor dinozauri care au murit în timp ce dormeau

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase