Home » Natură » Vânătoarea pentru două specii de gâscă, suspendată de judecători în România

Vânătoarea pentru două specii de gâscă, suspendată de judecători în România

Vânătoarea pentru două specii de gâscă, suspendată de judecători în România
Gârlițe mari / Credit foto: Daniel Petrescu, SOR
Publicat: 03.11.2020

Vânătoarea pentru gâsca de vară și gârliţa mare a fost suspendată prin hotărâre judecătorească. Decizia aparține Curții de Apel Tg.Mureș care a avut în vedere cotele de vânătoare stabilite pentru perioada următoare. Decizia nu este definitivă, dar este executorie de la momentul pronunțării.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea în parte a executării ordinului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 14 mai 2021, cu referire la – gâsca de vară şi gârliţa mare.

Cererea formulată de Asociaţia OTUS și admisă de Curtea de Apel Târgu Mureș a fost depusă în contextul în care statul român, prin Ministerul Mediului, a aprobat o cotă de vânătoare de aproximativ 50.000 de exemplare de gârliță mare, care reprezintă 5% din populația întregii planete și 33% din populația prezentă pe teritoriul României. Țara noastra a raportat între 150.000 și 280.000 de exemplare de gârliță mare în 2013.

Populația de gâscă de vară din România a scăzut dramatic

Potrivit OTUS, în cazul gâștei de vară, situația era și mai îngrijorătoare. Autoritățile române aprobaseră o cotă de vânătoare de aproximativ 14.000 de exemplare, în condițiile în care România a raportat pe teritoriul ei între 10.000 și 25.000 de exemplare. Astfel, dacă nu ar fi fost suspendată vânătoarea, populația de gâscă de vară de pe teritoriul României ar fi fost extrem de grav afectată.

„Țara noastră este unul dintre cele mai importante state angrenate în lupta pentru conservarea speciei de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), având în vedere că aproape jumătate din populația globală iernează în România. În consecință, vânătoarea la gâște fâră un management adecvat, care să aibă în vedere și faptul că această specie protejată face stoluri mixte cu gârlița mare, pune în pericol supravețuirea celor mai periclitate gâște din lume” a declarat ornitologul Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română.

Curtea de Apel Târgu Mureș este a doua instanță din România care constată că eliberarea cotelor de vânătoare la păsările migratoare nu sunt bazate pe date științifice și pot periclita populațiile de păsări.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase