Home » Natură » Cum își aleg animalele conducătorii: Specia care poate organiza chiar și lovituri de stat

Cum își aleg animalele conducătorii: Specia care poate organiza chiar și lovituri de stat

Publicat: 11.11.2020

Chiar dacă animalele nu organizează campanii electorale și nu se duc nici la urne de vot, acestea își decid în mod colectiv liderii.

„Dacă animalele aleg liderul greșit, consecințele pot fi cu adevărat grave”, a explicat Jennifer Smith, cercetător în comportamentele animalelor la Colegiul Mills din Oakland, California, care a studiat extensiv modul în care speciile animale (inclusiv oamenii) își aleg lideri.

Deciziile colective sunt un mecanism de control.

GALERIE FOTO

Iată trei specii care recurg la metode distinctive, inconfundabile din punct de vedere uman, atunci când trebuie să aleagă direcția în care societatea lor ar trebui să se îndrepte.

Un „dans” special al albinelor

În fiecare primăvară, stupii de albine pot deveni atât de aglomerați încât colonia trebuie să se mute într-un alt loc. „În cazul albinelor, atunci când un vot privind mutarea într-un alt stup are loc, este în mare parte o democrație”, a precizat Smith.

Regina zboară din stup cu aproape jumătate din forța de muncă și se așează pe o „scenă”, cel mai probabil o ramură de copac. Din acest punct de observație, câteva sute de albine lucrătoare încep să caute o nouă casă. Atunci când o albină găsește o casă potrivită, aceasta se întoarce la grup și începe un „dans” special. Cu cât se scutură mai mult o albină, cu atât mai promițător este noul loc, analizat în funcție de dimensiuni, umiditate și densitatea florilor din jur. Dacă dansul este suficient de viguros, alte albine vor localiza și vor analiza noua locație.

Furnicile săritoare indiene se duelează chiar și luni întregi

Furnicile săritoare indiene (Harpegnathos saltator) trăiesc în colonii în care indivizii au roluri bine conturate. Furnicile lucrătoare construiesc mușuroiul și îl mențin curat în timp ce regina depune ouă pentru a menține populația. Însă, atunci când o regină moare, situația se complică, iar posibilii lideri se duelează până când colonia alege o nouă regină.

Aceste conflicte pot dura chiar luni întregi, iar în jur de 12 candidate pot apărea. În acest moment, potrivit The Guardian, „creierul lor se micșorează, abdomenul se umple cu ovare și durata de viață crește de la șase luni la cinci ani”. Apoi, acest nou grup preia „sceptrul” reginei răposate și începe să depună ouă.

O lovitură de stat

Pentru necunoscători, un stol de porumbei ar părea că se mișcă într-un sincron aproape perfect. Însă, ce se întâmplă atunci când liderul grupului zboară în direcția greșită? Potrivit cercetărilor de la Universitatea Oxford, porumbeii organizează o „lovitură de stat”.

Există două modalități prin care un lider poate fi demis. În primul rând, conducătorul poate realiza el însuși că este confuz și poate decide să se „retragă”. În al doilea rând, restul stolului ar putea realiza că ceva greșit se întâmplă cu liderul și ar putea alege să nu îl mai urmeze. „Nu știm cu certitudine care dintre aceste mecanisme este responsabil pentru rearanjarea ierarhiei, însă efectul general este că liderii dezinformați sunt detronați”, a explicat Dora Biro, cercetător la Oxford.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Delfinul robot care ar putea înlocui în curând animalele ținute în captivitate în parcurile acvatice

Tratamentul experimental folosit pe Trump a ameliorat simptomele și în cazul animalelor de laborator

Noi virusuri, descoperite la lilieci și animale dintr-o grădină zoologică

Dezastru ecologic în Rusia. Sute de animale moarte și oameni cu arsuri grave, în urma unei posibile scurgeri toxice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase