Home » Natură » Cercetătorii au aflat de ce unele albine construiesc faguri spiralați, asemenea unor palate de cristal

Cercetătorii au aflat de ce unele albine construiesc faguri spiralați, asemenea unor palate de cristal

Cercetătorii au aflat de ce unele albine construiesc faguri spiralați, asemenea unor palate de cristal
Sursa foto: Royal Society Publishing
Publicat: 04.08.2020

Într-o lume plină de faguri hexagonali anoști, un mic grup de albine australiene a ales să construiască structuri în formă de spirală.

GALERIE FOTO

Aceste albine aparțin genului Tetragonula. Aceste insecte australiene nu au ace, însă se revanșează pentru lipsa de apărare prin faptul că muncesc din greu să construiască fortărețe amețitoare din ceară a căror frumusețe a fascinat oameni din întreaga lume.

Totuși, aceste structuri spiralate sunt imense. Fiecare celulă circulară este o încăpere pentru ouă, construită de albinele lucrătoare care secretă ceară. Atunci când o celulă este gata, albinele lucrătoare trec la următoarea, construind într-un tipar spiralat care poate ajunge uneori la 20 de etaje, a explicat Tim Heard, entomolog din Australia.

Albinele pur și simplu urmează un algoritm

Așadar, cum reușesc albinele Tetragonula să construiască aceste structuri? Are oare fiecare colonie un arhitect, specializat în construirea fagurelui sau fiecare albină lucrătoare urmează reguli de construire aflate în subconștient? Potrivit unui studiu publicat recent, răspunsul are legătură cu cristalele.

„Acești faguri urmează aceleași reguli simple care fac ca cristalele să crească într-un tipar spiralat. Fiecare albină pur și simplu respectă un algoritm”, a spus Julyan Cartwright, unul dintre autorii cercetării, care studiază tipare matematice găsite în natură.

Cercetătorii au descoperit că albinele nu au un plan de construcție

„Atunci când oamenii construiesc o structură precum o clădire, dispun de un arhitect care face un plan și apoi constructorii îl urmează. Însă, când vine vorba de albine, noi am descoperit că acestea nu au nevoie de un plan. Pur și simplu stabilesc un set de reguli privind ce trebuie să construiască fiecare atunci când ajunge la fagure. Dacă folosim aceleași reguli într-un computer, putem produce aceleași spirale”, a mai spus Cartwright, potrivit Live Science.

Ei bine, care sunt aceste reguli mai exact? Până nu vom reuși să întrebăm personal albinele, probabil că nu vom afla cu adevărat, au concluzionat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum se reproduc, de fapt, albinele? O descoperire recentă a schimbat tot ce ştiam despre modul de reproducere

Biologii americani au decodificat dansul albinelor

Cum păcălesc bondarii plantele să înflorească mai repede

Speranța de viață a albinelor, redusă din cauza expunerii la pesticide

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase