Home » D:News » Dezastru ecologic în Rusia. Sute de animale moarte și oameni cu arsuri grave, în urma unei posibile scurgeri toxice

Dezastru ecologic în Rusia. Sute de animale moarte și oameni cu arsuri grave, în urma unei posibile scurgeri toxice

Dezastru ecologic în Rusia. Sute de animale moarte și oameni cu arsuri grave, în urma unei posibile scurgeri toxice
Sursa foto: Youtube Siberian Times
Publicat: 09.10.2020

O posibilă scurgere toxică în apropiere de o plajă din peninsula Kamchatka din Rusia a ucis 95% din viața marină, au spus oamenii de știință locali, în urma unei campanii care a cerut investigarea incidentului misterios.

GALERIE FOTO

Surferii din regiune au fost primii care au semnalat incidentul de la plaja Khalaktyr după ce în jur de 20 de oameni au suferit arsuri severe ale retinei și simptome similare intoxicației alimentare.

La începutul lunii septembrie, culoarea apei s-a schimbat, o spumă groasă s-a format la suprafață și un miros puternic se simțea în aer. Doar câteva zile mai târziu, caracatițe, foci și alte creaturi marine au început să eșueze pe plajă.

Zvonurile au fost negate inițial de autorități

Autoritățile locale au negat inițial zvonurile. Însă, în urma presiunii publice, Comitetul de Investigații din Rusia a deschis o anchetă privind posibile încălcări ale folosirii substanțelor periculoase pentru mediu, precum și posibila poluare marină.

În timpul unei ședințe cu Vladimir Solodov, guvernatorul regiunii Kamchatka, oamenii de știință au declarat că majoritatea vieții marine a fost ucisă.

„Pe mal, nu am găsit animale mari sau păsări moarte. Însă, atunci când am desfășurat scufundări, am descoperit că a avut loc o moarte în masă a organismelor de la adâncimi de 10 – 15 metri. 95% au fost ucise. Unii pești mari, creveți și raci au supraviețuit, însă reprezintă un număr foarte redus”, a spus omul de știință Ivan Usatov.

Cercetătorii cred că zona contaminată este mult mai mare decât ce au analizat deocamdată și că viața marină rămasă este în pericol din cauza faptului că nu mai are din ce să trăiască.

„Nimic anormal”. Apa avea o culoare și un miros normal

Inițial, Ministerul pentru Resurse Naturale și Ecologie al regiunii Kamchatka a insistat că nu este nici vorbă de așa ceva, spunând că apa avea o culoare și un miros normal și că „nimic anormal” nu a fost documentat, scrie Science Alert și CNN.

Acele afirmații au atras critici dure pe rețelele de socializare și au atras mai multă atenție după ce Yury Dud, un youtuber cunoscut, a publicat filmări care au devenit virale cu drona care arătau apa de culoare închisă și zeci de animale moarte pe plajă.

O posibilă scurgere de combustibil de rachete

Unii se tem că apa din regiunea Kamchatka ar fi fost poluată în urma unei scurgeri de combustibil de rachete depozitat în baza militară din zonă, scrie The Guardian.

Peninsula superbă este o destinație populară pentru turiștii în căutare de aventuri datorită vulcanilor activi și vieții sălbatice abundente. Incidentul ecologic a avut loc la scurt timp după ce autoritățile i-au sfătuit pe turiști să evite zona din cauza unui vulcan care ar fi fost pe cale să erupă.

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Urmările dezastrului ecologic din Mauritius. Un delfin încearcă cu disperare să-și salveze puiul

Dezastrul ecologic din Mauritius se vede din satelit. Petrolul curge în continuare în ocean, din nava eșuată

„Râuri de acid” curg din Munții Ural. Un nou accident ecologic a avut loc în Siberia, la o mină pe care Moscova a refuzat să o închidă

Tone de motorină se îndreaptă spre ocean. Sateliții europeni au surprins amploarea dezastrului ecologic din Cercul Polar Arctic

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase