Home » Natură » Metoda prin care girafele sunt transportate prin ape pline de crocodili, spre a fi salvate de pe o insulă care se scufundă

Metoda prin care girafele sunt transportate prin ape pline de crocodili, spre a fi salvate de pe o insulă care se scufundă

Credit foto: Ami Vitale, Save Giraffes Now
Publicat: 09.12.2020

Populația generală de girafe este în scădere dramatică la nivel mondial, multe specii fiind în prag de dispariție. La fel se întâmplă și cu girafele Rothschild, despre care se estimează că mai trăiesc doar 1.600 în sălbăticie, dintre care 800 în Kenya. Din această cauză, protejarea fiecărui membru al speciei este o prioritate pentru conservaționiști.

Recent, două girafe au fost salvate de pe insula kenyană Longicharo, amenințată cu scufundarea din cauza ploilor abundente care au inundat terenul. Cantitatea abundentă de precipitații a făcut ca nivelul apei să crească chiar și cu până la 15 cm pe zi, în ultima perioadă.

Kenya Wildlife Service și organizația non-profit Save Giraffes Now din SUA și-au unit forțele împreună cu localnicii pentru a o salva mai întâi pe femela adultă Asiwa, o girafă Rothschild. Ulterior au relocat-o pe Pasaka, un exemplar feminin mai tânăr al speciei care trăiește pe insula amenințată de scufundare.

Asiwa și Pasaka au fost mutate în Ruko Community Wildlife Conservancy, o rezervație protejată a faunei sălbatice din Kenya.

Creșterea nivelului apei amenință existența girafelor

„Este urgent să facem această salvare. Nu am fi putut cere un rezultat mai bun și vrem să-i mutăm pe ceilalți în curând. Întrucât girafele sunt supuse unei extincții silențioase, le putem proteja”, a afirmat David O’Connor, președintele Save Giraffes Now cu sediul în Texas.

Alte șase girafe, Susan, o femelă tânără, Nkarikoni, Nalangu, Awala și Nasieku (patru femele adulte), precum și un mascul adult, Lbarnnoti, vor fi mutate la începutul anului viitor.

Girafele Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi), subspecie a girafei de Nord, au fost reintroduse în peninsulă în 2011, în speranța că locația izolată le va oferi protecție împotriva braconajului și astfel va crește populația în zona lor de origine din Kenya de Vest. Dar creșterea nivelului lacurilor a transformat peninsula într-o insulă, afectând girafele și comunitatea locală. Localnicii au lucrat cu organizații de conservare a girafelor pentru a le menține în viață, în speranța că vor fi salvate.

O plută din oțel personalizată

Transportarea fiecărei girafe s-a făcut în condiții speciale. Animalul masiv a fost urcat într-o plută de oțel personalizată, care a fost apoi pilotată pe o distanță de aproximativ șase kilometri până la sanctuarul care se întinde pe 17 hectare. Pluta, construită de comunitatea Ruko, este o minune a ingineriei, fiind proiectată și construită special pentru a transporta o girafă înaltă și grea.

Structura dreptunghiulară din oțel plutește deasupra unei serii de butoate goale, pentru flotabilitate. Totodată, părțile întărite împiedică girafa să sară. Totodată, pe toată durata transportului fiecare dintre cele două girafe a purtat o glugă pe cap care i-a acoperit vederea. Anterior mutării au fost făcute teste pentru a fi siguri că animalele nu se vor speria și nu vor pune în pericol misiunea desfășurată prin ape pline de crocodili.

„Fiecare girafă are propria personalitate. Unele sunt foarte timide, în timp ce altele sunt curajoase și intră cu ușurință în plută”, a spus Susan Myers, fondator și CEO al Save Giraffes Now, potrivit Metro.

Războiul dintre două triburi, oprit pentru salvarea girafelor

Totodată, eforturile de salvare a girafelor au însemnat și o reconciliere între comunitățile din regiunea Lacului Baringo, triburile Pokot și Ilchamus, între care existau tensiuni de ani de zile.

Pe măsură ce apele lacului s-au ridicat, girafele au fost forțate să se retragă pe o bucată de pământ în continuă scădere, pe care să se hrănească. Conservaționiștii duceau frecvent alimente suplimentare pentru girafele de pe insulă, cărora le efectuau și controale de sănătate de rutină.

Girafele s-au confruntat și cu provocări legate de reproducere. S-au născut opt ​​viței, dar numai doi au supraviețuit. Se crede că ceilalți au căzut victime ale pitonilor, deficiențelor nutriționale și a altor cauze naturale.

Într-o încercare de salvare a mai multor specii, alte câteva animale au fost mutate recent la Ruko, inclusiv doi struți destul de agresivi și câțiva impala și facoceri.

Vă  recomandăm să citiți și:

Cadou de la Cleopatra, prima girafă a fost adusă în Europa de Caesar şi poreclită de romani ”cameleopard”

De ce are girafa gâtul lung?

Un “dinozaur-girafa” a fost descoperit in China

10 lucruri inedite pe care trebuie să le ştii despre girafe

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase