Home » Natură » O specie de păianjen confecționează „buzunare” din frunze pentru a prinde și mânca broaște mai mari

O specie de păianjen confecționează „buzunare” din frunze pentru a prinde și mânca broaște mai mari

O specie de păianjen confecționează „buzunare” din frunze pentru a prinde și mânca broaște mai mari
Sursa foto: Dominic Martin et al., Ecology and Evolution, 2020
Publicat: 23.01.2021

Păianjenii din specia Huntsman din Madagascar se hrănesc cu broaște mici, iar oamenii de știință suspectează că arahnidele își prind prada prin intermediul unor „capcane” din frunze, cu ajutorul cărora atrag broaștele în interior în schimbul promisiunii că vor fi ferite de lumina solară.

În 2017, cercetătorii au observat un păianjen din genul Damastes care ataca o broască din specia Heterixalus andrakata, aceasta fiind a doua oară când păianjenii din Madagascar au fost văzuți mâncând broaște. Păianjenul se delecta cu prada sa în timp ce se afla într-un „buzunar” confecționat din două frunze atașate de un copac. Marginile frunzelor erau sigilate cu mătase de păianjen, doar o deschizătură mică fiind vizibilă.

Apoi, oamenii de știință au descoperit alți trei păianjeni în astfel de adăposturi din frunze. Deși niciunul dintre aceștia nu avea vreo broască asupra sa, descoperirea anterioară sugerează că păianjenii au construit aceste „buzunare” din frunze pentru a prinde în capcană broaștele în căutare de adăposturi umbroase.

Păianjenii cauzează un „număr surprinzător de decese” în rândul vertebratelor mici

Păiajenii din lume devorează până la 800 de milioane de tone de insecte în fiecare an, însă animalele vertebrate pot ajunge uneori pe meniul arahnidelor. Păianjenii tropicali consumă reptile, pești, broaște și mamifere, cauzând un „număr surprinzător de decese” în rândul vertebratelor mici din pădurea amazoniană din Peru.

Păianjenii care mănâncă lilieci trăiesc pe fiecare continent cu excepția Antarcticii, iar imagini virale au arătat diversitatea prăzilor păianjenilor, inclusiv un mormoloc în India, un peștișor de aur în Africa de Sud și chiar un oposum pigmeu în Tasmania de Sud.

Păianjenii vânează broaște mai mari decât ei

Broaștele din specia H. andrakata pot ajunge să măsoare până la 32 de milimetri în lungime, ceea ce le face mai mari decât păianjenii Damastes care le vânează, a explicat Dominic Martin, cercetător la Universitatea Göttingen, din Germania. Martin este unul dintre autorii studiului care descrie capcanele din frunze ale păianjenilor. Cercetările au fost publicate în jurnalul Ecology and Evolution.

Totuși, oamenii de știință au descoperit un astfel de păianjen ascuns între frunzele lipite cu mătase având colții înfipți adânci în capul broaștei. Broasca nu se mișca, iar cercetătorii au concluzionat că era moartă. Patru alte broaște, încă în viață, au fost descoperit în apropiere de același copac.

„Înregistrarea unui astfel de eveniment este foarte dificilă”

„Broaștele ar fi tentate să se ascundă între frunzele lipite pentru a evita deshidratarea și alți prădători precum păsările”, a adăugat Martin, potrivit Live Science.

Confirmând această tehnică de vânătoare, precum și dacă capcana este concepută pentru amfibieni sau insecte și alte nevertebrate, ar necesita monitorizare video a păianjenilor în timp ce aceștia își construiesc capcanele, așteaptă în interior și își prind prada. Cu toate acestea, păianjenii pot rezista zile întregi fără hrană, „așa că înregistrarea unui astfel de eveniment este foarte dificilă”, a precizat Martin.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un experiment a demonstrat ce se întâmplă cu păianjenii și pânzele lor în imponderabilitate

Pânzele de păianjeni sunt pline cu neurotoxine care pot controla sau chiar ucide prada

10 lucruri inedite, pe care nu le-ai auzit niciodată, despre păianjeni

Păianjenii din Arctica devin carnivori

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase