Home » Știință » Un experiment a demonstrat ce se întâmplă cu păianjenii și pânzele lor în imponderabilitate

Un experiment a demonstrat ce se întâmplă cu păianjenii și pânzele lor în imponderabilitate

Un experiment a demonstrat ce se întâmplă cu păianjenii și pânzele lor în imponderabilitate
Sursa foto: Zschokke et al., The Science of Nature, 2020
Publicat: 15.12.2020

Un studiu privind păianjenii țesători sferici (Trichonephila clavipes) în spațiu a dezvăluit că aceste arahnide inteligente se pot orienta cu ajutorul luminii atunci când gravitația nu există.

Oamenii de știință au desfășurat nenumărate experimente de gravitație cu păianjeni de-a lungul anilor. Păianjenii au avut mici greutăți atașate de ei, au fost puși în centrifuge, au fost puși să-și construiască pânzele pe orizontală și au fost în continuu rotiți în timp ce încercau să-și construiască pânzele.

GALERIE FOTO

„Aceste observații și experimente sugerează că gravitația este un factor important în timp construirii pânzei, însă nu pot spune dacă păianjenii îți pot construi pânzele în starea de imponderabilitate și modul în care lipsa gravitației afectează pânza”, a scris o echipă de cercetători din SUA și Elveția.

„Răspunsurile la aceste întrebări pot fi obținute doar prin aducerea păianjenilor într-un mediu cu gravitație zero, adică în spațiu”, au subliniat oamenii de știință.

Experimentul recent a mai fost repetat și în trecut

Noul studiu nu este primul care presupune trimiterea păianjenilor în spațiu, însă este prima oară când rezultatele sunt atât de concludente, pentru că experimentele anterioare cu alte specii de păienjeni au întâmpinat câteva obstacole.

În 1973, doi păianjeni cu cruce (Araneus diadematus) au fost trimiși în spațiu pe Skylab, prima stație spațială a Statelor Unite, ca parte din concursul NASA Skylab Student Experiment Competition. Pânzele nu au fost fotografiate și păianjenii nu au primit apă sau hrană, așa că neregulile din pânze ar fi putut să fie asociate cu starea deteriorată a arahnidelor.

Totodată, în 2008, un experiment pe Stația Spațială Internațional (ISS) a folosit două specii de păianjeni țesători sferici, una pentru studiu și una pentru un grup de control, iar de această dată oamenii de știință le-au oferit hrană, sub formă de colonii de musculițe de oțet (Drosophila melanogaster).

Ce au aflat cercetătorii de această dată

Însă, potrivit cercetătorilor, „musculițele de oțet s-au înmulțit prea repede și au acoperit geamul pentru observații după două săptămâni de la lansare. După aproximativ o lună, insectele acoperiseră complet geamul, astfel că devenise imposibil ca păianjenii să mai poată fi văzuți”, potrivit Science Alert.

De această dată, oamenii de știință au aflat că, atunci când gravitația este prezentă, păianjenii își construiesc fără problemele pânzele asimetrice și se așează cu fața în jos pentru a-și aștepta prada. În spațiu, pânzele au fost mai simetrice, iar atunci când lumina era implicată, păianjenii o foloseau ca punct de reper și își construiau pânzele în funcție de direcția din care provenea lumina.

„Nu am fi ghicit că lumina ar putea juca un rol în orientarea păianjenilor în spațiu. Faptul că aceștia au un sistem de rezervă pentru orientare pare surprinzător, având în vedere că nu au mai fost expuși niciodată la un mediu fără gravitație de-a lungul evoluției lor”, a declarat Samuel Zschokke, biolog la Universitatea Basel.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O specie „superbă” de păianjen, considerată dispărută, a fost redescoperită la o bază militară din Marea Britanie

Cercetătorii au aflat de ce veninul păianjenului mascul cu pânză-pâlnie este mult mai puternic decât cel al femelelor

Pânzele de păianjeni sunt pline cu neurotoxine care pot controla sau chiar ucide prada

O nouă specie de păianjen care seamănă izbitor cu Joker a fost descoperită. Ce nume a primit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase