Home » Natură » O treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare

O treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare

Sursa foto: Unsplash
Publicat: 15.04.2021

Noi cercetări realizate la Universitatea din Reading vin cu o prognoză sumbră: peste o treime din suprafața întregii calotei glaciare din Antarctica s-ar putea prăbuși în mare dacă temperaturile globale continuă să crească cu mai mult de 4 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Această situație ar putea genera o cantitate enormă de apă care ar curge în oceane.

„Banchizele de gheață sunt tampoane importante care împiedică ghețarii de pe uscat să curgă liber în ocean și să contribuie la creșterea nivelului mării. Când se prăbușesc, este precum un dop uriaș care este scos dintr-o sticlă, permițând să se verse în mare cantități inimaginabile de apă din ghețari”, a declarat dr. Ella Gilbert, cercetător în cadrul Departamentului de Meteorologie al Universității din Reading, Marea Britanie, potrivit IFL Science.

Utilizarea unor tehnici de modelare de ultimă generație a schimbărilor climatice oferă previziuni ample asupra modului în care topirea continuă și scurgerile de apă din Antarctica influențează stabilitatea banchizei de gheață.

Știm că atunci când gheața topită se acumulează pe suprafața banchizelor de gheață le poate face să se fractureze și să se prăbușească spectaculos. Cercetările anterioare ne-au oferit o imagine mai amplă despre prezicerea declinului calotei de gheață din Antarctica, dar noul nostru studiu folosește cele mai noi tehnici de modelare pentru a completa detaliile mai fine și a oferi proiecții mai precise”, a precizat Gilbert.

Limitarea creșterii temperaturii globale, o soluție salvatoare

„Constatările subliniază importanța limitării creșterii temperaturii globale, așa cum este stabilit în Acordul de la Paris, pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, inclusiv creșterea nivelului mării”, a mai spus el.

În studiul publicat în revista Geophysical Research Letters, Gilbert și colegii săi prezic că 34% din suprafața întregii gheți costale din Antarctica, o regiune de aproximativ o jumătate de milion de kilometri pătrați, ar putea risca să se destabilizeze la o creștere de 4° C a temperaturii globale.

Sursa foto: Unsplash

Dacă această creștere este limitată la 2° C, ar putea înjumătăți zona potențial expusă riscului și ar putea evita o cantitate catastrofală de apă care curge în oceane. Ambele scenarii sunt posibile în acest secol, de aceea „trebuie să abordăm criza climatică, iar importanța limitării creșterii temperaturilor rămâne vitală”, au atras atenția specialiștii.

Cercetătorii au identificat calotele Larsen C, Shackleton, Pine Island și Wilkins ca fiind cele mai expuse riscului de prăbușire la o creștere a temperaturii globale cu 4 grade Celsius.

Vă recomandăm să citiți și:

Creaturi marine și o biodiversitate uimitoare, „blocate sub gheață” timp de 50 de ani, descoperite în Antarctica

Un mineral întâlnit des pe Marte a fost descoperit ascuns adânc în gheața din Antarctica

Ce au lăsat în urmă 200 de ani de activitate umană în Antarctica. O nouă analiză a dezvăluit o imagine tulburătoare

Oceanul ascuns de sub Antarctica

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase