Home » Natură » Până la 40 la sută din cerbii și căprioarele sălbatice din SUA au anticorpi COVID-19

Până la 40 la sută din cerbii și căprioarele sălbatice din SUA au anticorpi COVID-19

Până la 40 la sută din cerbii și căprioarele sălbatice din SUA au anticorpi COVID-19
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2021

Până la 40% dintre cerbii și căprioarele cu coadă albă care trăiesc în sălbaticia din unele părți din nord-estul SUA par să fi fost expuse coronavirusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, potrivit unei cercetări pe anticorpi efectuată de autoritățile veterinare din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA.

Din fericire, niciuna dintre căprioarele testate nu pare să sufere în mod vizibil de COVID-19. Descoperirea este însă îngrijorătoare, fiind prima dovadă a expunerii animalelor sălbatice pe scară largă la SARS-CoV-2, cu potențială transmitere de la om la animal.

Există îngrijorări cu privire la un alt animal comun care ar putea acționa ca un rezervor pentru SARS-CoV-2, gata să ajungă din nou la oameni și să provoace noi forme ale bolii.

Studiul preliminar, care nu a fost încă evaluat independent, a fost publicat pe site-ul bioRxiv.

Probă din 2019, testată pozitiv la infecția COVID

Oamenii de știință au analizat 624 de probe de ser recoltate atât înainte, cât și după ce COVID-19 a apărut la căprioare sălbatice care trăiau în păduri din Illinois, New York, Michigan și Pennsylvania.

Dintre probele colectate în 2021, în 152 (40%) au fost detectați anticorpi împotriva SARS-CoV-2, indicând că aceste căprioare cu coada albă au fost expuse noului coronavirus. Analizând stat cu stat, prevalența cazurilor pozitive a fost de 67% în eșantioanele recoltate în Michigan, 31% în New York, 44% în Pennsylvania și 7% în Illinois.

Totodată, cercetătorii au găsit urme de COVID-19 și în trei eșantioane recoltate în ianuarie 2020, la începutul pandemiei. În total, în aproximativ o treime din probele din 2020 și 2021 au fost detectați anticorpi pentru SARS-CoV-2.

Mai mult, o probă din 2019 a fost testată pozitiv la COVID-19. În prezent, nu există dovezi certe că virusul a existat în SUA atunci și este posibil ca acest caz să fie pur și simplu un rezultat fals pozitiv.

Cum ar fi fost infectate căprioarele și cerbii cu noul coronavirus

Deși aceste rezultate necesită confirmări suplimentare, se pare că un număr surprinzător de căprioare sălbatice au fost expuse într-o anumită măsură la SARS-CoV-2. Chiar dacă este posibil ca unele rezultate să fie fals pozitive, probabilitatea să fi existat peste 150 de erori este destul de mică, potrivit IFL Science.

Credit foto: Julie Marsh, Unsplash

Modul în care aceste animale au fost expuse coronavirusului rămâne neclar. Studiul sugerează că este posibil ca cerbul cu coadă albă să fi intrat în contact direct cu virusul prin intermediul oamenilor veniți pentru vânătoare, cercetări de teren, lucrări de conservare, turism cu animale sălbatice ș.a.m.d.

O alternativă o reprezintă și sursele de apă contaminate. Un alt posibil vinovat ar putea fi nurcile care au scăpat din fermele unde au existat focare COVID-19.

Căprioarele nu sunt singurele animale infectate cu SARS-CoV-2. Au fost raportate infecții la o serie de animale captive și de companie, precum câini, pisici, tigri, leoparzi ai zăpezilor, gorile și nurci.

Deși se presupune că riscul de transmitere a coronavirusului de la căprioare la oameni este scăzut, este posibil ca acestea, precum și alte animale sălbatice și domestice, să poată adăposti în tăcere virusul și să provoace în viitor focare de COVID-19.

Vă recomandăm să citiți și:

O grădină zoologică din SUA a început vaccinarea animalelor anti-COVID

Un leopard al zăpezilor de la grădină zoologică din San Diego, diagnosticat cu COVID

Zeci de elefanți testați pentru COVID-19 în India. O leoaică a murit din cauza coronavirusului

Facebook nu va mai elimina afirmaţia că virusul COVID-19 a fost fabricat în laborator

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase