Home » D:News » Vom fi martori la dispariţia celui mai mare animal terestru? Peste 10 ani, s-ar putea să nu mai existe elefanţi

Vom fi martori la dispariţia celui mai mare animal terestru? Peste 10 ani, s-ar putea să nu mai existe elefanţi

Mihaela Stanescu 08.14.2014
Populaţia de elefanţi a lumii a scăzut de la 1,2 milioane în 1980 la 420.000 în 2012, conform datelor organizaţiei de protecţie 96 Elephants. În fiecare an, sunt ucise aproximativ 35.000 de exemplare. Dacă se menţine actualul ritm de descreştere a efectivelor, a estimat CNN, peste 10 ani nu vor mai exista elefanţi în libertate.

Principala cauză a dispariţiei lor este braconajul, alimentat de rentabilitatea comerţului cu fildeş. Cererea mare pentru acest produs a dus la creşterea preţului său (aproximativ 3000 USD pe kilogram, în SUA), comerţul cu el devenind  foarte lucrativ. Braconierii folosesc metode sofisticate de reperare a elefanţilor, precum GPS, ochelari pentru vedere pe timp de noapte şi elicoptere. Guvernele şi organizaţiile de  protecţie din ţările unde are loc acest fenomen au dificultăţi în a-şi procura echipamente la fel de sofisticate pentru a urmări şi elimina braconierii. 

Braconierii ucid aproape 100 de elefanţi zilnic, pentru a le lua fildeşii.     Foto: AFPBraconierii ucid aproape 100 de elefanţi zilnic, pentru a le lua fildeşii.

CITES, organizaţia care reglementeză comerţul cu specii de vieţuitoare şi produse provenite de la specii periclitate, a interzis comerţul cu fildeş la nivel internaţional în 1989, dar piaţa neagră a prosperat. 

China este cea mai importantă piaţă pentru comerţul cu fildeş, dar, surprinzător, chiar şi în ţările unde legile privind acest comerţ sunt restrictive, fildeşul face obiectul unui comerţ clandestin cu cifre de afaceri uriaşe, exemplul cel mai revelator în acest sens fiind SUA.

Oragnizaţiie de protecţie, precum 96 Elephants (care şi-a luat numele de la cei 96 de elefaunţi care sunt ucişi zilnic, în medie, de către braconieri, pentru fildeş) încearcă să pună stavilă acestui masacru, insistând pentru impunerea unui moratoriu sever, la nivel internaţional, privind comerţul cu fildeş şi pentru intensificarea măsurilor de protecţie a populaţiilor de elefanţi. Altfel, peste un deceniu, elefanţii ar putea să dispară din sălbăticie. 

Sursa: World.Mic