Home » Natură » Toți șerpii moderni au evoluat din doar câțiva care au supraviețuit asteroidului care a lovit Pământul

Toți șerpii moderni au evoluat din doar câțiva care au supraviețuit asteroidului care a lovit Pământul

Toți șerpii moderni au evoluat din doar câțiva care au supraviețuit asteroidului care a lovit Pământul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.09.2021

Totul s-a întâmplat într-un moment de evoluție. În urmă cu 66 de milioane de ani, un asteroid uriaș a lovit Pământul și a anihilat dinozaurii non-aviari. Supraviețuitorii (mamifere, broaște, reptile și așa mai departe) s-au răspândit, diversificat și au devenit multe dintre speciile pe care le cunoaștem astăzi.

Acum, noi cercetări au dezvăluit ce anume făceau șerpii în această perioadă, cunoscută drept marea extincție Cretacic–Paleogen (K-Pg). Se pare că doar o mână de șerpi care au supraviețuit a continuat să evolueze în speciile din zilele noastre.

„Este remarcabil. Nu doar că au supraviețuit unei extincții care a șters de pe fața pământului atât de multe animale, însă în decurs de câteva milioane de ani își foloseau habitatele în moduri inovatoare”, a explicat Catherine Klein, autor coordonator al noului studiu.

Istoria evolutivă a șerpilor, dificil de apreciat

Inițial, oamenii de știință au crezut că squamatele (reptile precum șopârle și șerpi) au suferit pierderi minimale, însă în America de Nord în special au existat dovezi care au arătat o rată crescută de dispariție.

„Istoria evolutivă a șerpilor a fost dificil de apreciat”, au scris cercetătorii.

Absența fosilelor de șerpi a însemnat că analizele genetice evolutive depind de un set de caracteristici foarte limitat. Asta poate rezulta în modele părtinitoare care nu ar reflecta adevărata istorie genetică a șerpilor.

„O formă de distrugere creativă”

Însă, prin combinarea mai multor strategii, cercetătorii au ajuns la o imagine completă a șerpilor moderni. Așadar, asteroidul a lovit Pământul, dinozaurii au dispărut. Ce au făcut șerpii?

Dispariția competitorilor (inclusiv alte specii de șerpi) a însemnat că supraviețuitorii au putut să se plimbe după voia lor și să se mute în noi habitate, chiar și noi continente, scrie Science Alert.

„Cercetările noastre sugerează că extincția a acționat ca o formă de distrugere creativă. Supraviețuitorii au putut profita de absența vechilor specii în ecosistem, să încerce noi stiluri de viață și habitate”, a explicat Nick Longrich, cercetător în evoluție de la Universitatea din Bath.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți

Un mod complet nou și ciudat prin care șerpii se pot mișca a fost descoperit de cercetători

De ce șerpii atacă prăzi mult mai mari decât ei?

Un adevărat coșmar pentru mulți. Cum reușește această specie de șerpi să „alunece prin aer” și să zboare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase