Home » Natură » Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?
Foto: David Tomaseti/ Unsplash
Publicat: 02.01.2022

Sunt cunoscute pentru blana lor distinctivă, dar te-ai întrebat vreodată dacă zebrele sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

Colorația alb-negru uimitoare a pielii zebrei iese în evidență în contrast puternic cu pajiștile uscate, maro și verzi, fără copaci și cu pădurile din savană, din teritoriile lor natale din Africa de Est și de Sud, potrivit Fundației Africane pentru Fauna Sălbatică, scrie Live Science.

Aceste dungi sunt unice pentru fiecare individ. Există trei specii de zebre care trăiesc astăzi – zebra de câmpie (Equus quagga), zebra de munte (E. zebra) și zebra lui Grevy (E. grevyi) – și fiecare dintre aceste specii are, de asemenea, un model diferit de dungi.

Pentru unii indivizi, porțiunile mai întunecate ale pielii lor sunt negre, în timp ce alții au o culoare mai maro, iar unii au dungi doar pe corp, dar nu și pe picioare. O subspecie dispărută a zebrei de câmpie numită quagga (E. quagga quagga) avea dungi minime pe cap, coamă și gât, conform Proiectului Quagga.

În ciuda acestor modele și culori diferite, toate zebrele au aceeași culoare a pielii: negru, a spus Tim Caro, ecologist comportamental și evolutiv și biolog de conservare la Universitatea din California, Davis.

Cu toate acestea, acest lucru nu răspunde la întrebarea dacă blana lor este neagră cu dungi albe sau invers. Pentru asta, trebuie să ne uităm la melanocitele zebrei, sau la celulele care produc pigment pentru blana lor.

Cum sunt zebrele? Negre cu dungi albe, spun cercetătorii

Deși zebrele au pielea neagră, diferite procese de dezvoltare le determină culoarea blănii, la fel cum o persoană cu pielea deschisă poate avea părul închis la culoare, a spus Caro. De fapt, zebrele au de fapt mai mult păr de culoare deschisă decât întunecat – burta lor este de obicei deschisă – așa că poate părea că zebrele sunt albe cu dungi negre.

Dar nu este cazul. Iată de ce: fiecare bucată de păr – atât deschisă, cât și întunecată – crește dintr-un folicul plin cu celule melanocite, conform unei recenzii din 2005 din Journal of Investigative Dermatology.

Aceste celule produc un pigment care determină culoarea părului și a pielii. Acest pigment este cunoscut sub numele de melanină; multă melanină duce la culori mai închise, cum ar fi maro închis sau negru, în timp ce mai puțină melanină duce la culori mai deschise, cum ar fi alun sau blond.

Blana neagră a zebrelor este plină de melanină, dar melanina este absentă din blana albă, în esență, deoarece foliculii care alcătuiesc dungile de păr alb au „închis” melanocitele, adică nu produc pigment.

sunt zebrele
Foto: Jeff Griffith/ Unsplash

Producția de melanină din melanocite este „prevenită în timpul dezvoltării unui păr alb, dar nu a unui păr negru”, a spus Caro. Cu alte cuvinte, pentru zebre, starea implicită a animalelor este să producă păr negru, făcându-le negre cu dungi albe, potrivit Brittanica.

Procesele biologice exacte din spatele dungilor zebrei nu sunt cunoscute, dar la șoarecii africani cu dungi (Rhabdomys pumilio), care au dungi deschise și întunecate de-a lungul corpului blănos, gena Alx3 este mai activă de-a lungul dungilor luminoase decât de-a lungul celor întunecate, potrivit unui studiu din 2016.

Alx3 oprește în mod eficient o genă reglatoare principală responsabilă de dezvoltarea melanocitelor, ceea ce duce la părul deschis la culoare, au descoperit cercetătorii.

Zebra se folosește de acest colorit pentru a se apăra de tăuni

Deci, de ce zebra este neagră cu dungi albe? Acest model unic poate ține departe tăunii, conform cercetărilor efectuate de Caro și colegii săi.

Într-un studiu publicat în 2020 în Proceedings of the Royal Society B, ei au descoperit că tăunii africani au aterizat mai rar pe cai care purtau covoare cu dungi sau cu carouri decât pe cei care purtau covoare de o singură culoare. Acești tăuni pot transmite boli care sunt fatale pentru zebre.

„Există într-adevăr foarte puține mamifere cu dungi contrastante ca ale zebrei”, a spus Caro.

„Okapi are dungi similare pe crupă, dar în afară de asta, nicio altă specie nu are dungi albe și negre cu adevărat distincte. Cred că funcția de descurajare a muștelor este unică pentru ecvidee, deoarece sunt atât de susceptibile la bolile purtate de anumiți tăuni din Africa”, a conchis cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Motivele pentru care floarea-soarelui este orientată spre est

Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig

Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte

Femeile nu trăiesc mai mult doar în cazul speciei noastre. Se întâmplă şi la alte mamifere

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase