Home » Natură » Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig

Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig

Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig
Sursa foto: David Arbor, Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC)
Publicat: 02.03.2021

Locuitorii din statul american Oklahoma au avut parte de un peisaj cu aligatori înghețați, boturile reptilelor rămase la suprafața apei înghețate, după ce un val de frig a lovit sudul Statelor Unite ale Americii în februarie.

Însă, de ce nu erau acești aligatori pe malul apei sau în vizuinile lor atunci când temperaturile erau atât de scăzute?

Și cine ar fi crezut că statul Oklahoma avea aligatori? Vestea că aligatorii au rămas înghețați la suprafața apei a stârnit dezbateri aprinse pe rețeaua de socializare Facebook, oamenii întrebându-se dacă aligatorii (Alligator mississippiensis) erau o specie nativă sau introdusă în statul american. Potrivit unei descrieri din 1986 a aligatorului din jurnalul unui bărbat din Oklahoma, se pare că specia este într-adevăr nativă, a spus Jena Donnell, specialist la Departamentul pentru Conservarea Speciilor Sălbatice din Oklahoma (ODWC).

„Acesta este răspunsul normal observat la aligatori”

Cât despre comportamentul ciudat al aligatorilor, acesta este complet normal, a adăugat Donnell.

„De fiecare dată când vine înghețul, acesta este răspunsul normal observat la aligatori. Având în vedere că apa în care erau a înghețat, aceștia au trebuit să-și creeze o gură de aerisire, așa că și-au scos botul la suprafața apei pentru a putea să respire în continuare”, a explicat Donnell.

Aligatorii sunt creaturi cu sânge rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului fluctuează odată cu temperatura ambientală. Tocmai de aceea, aligatorii sunt deseori găsiți lăfăind-se la soare sau în ascunzișuri cu guri de aerisire pe care le-au săpat în malul lacurilor și a cursurilor de apă.

Nu toți aligatorii au supraviețuit valului de frig

Atunci când temperaturile de îngheț ajung la habitatele lor, aligatorii nu rămân pe mal, pentru că aerul este mai rece decât apa. În schimb, aligatorii înoată deseori spre suprafață, astfel asigurându-se că vor avea îndeajuns oxigen.

Dacă apa este rece, dar nu înghețată, aligatorii vor înota uneori în adâncuri, acolo unde temperaturile sunt mai crescute, a mai precizat Donnell, citată de Live Science.

Din păcate, nu toți aligatorii au supraviețuit valului de frig din sudul statului Oklahoma. Donnell nu știe cu certitudine câți aligaori au murit, însă cei care nu au supraviețuit erau tineri. „Majoritatea adulților au reușit să supraviețuiască evenimentului de vreme rece. Este întotdeauna fascinant modul în care animalele se adaptează și cum își folosesc tehnicile de supraviețuire”, a mai subliniat Donnell

Vă mai recomandăm să citiți și:

10 lucruri pe care sigur nu le știai despre crocodili și aligatori

Rămășițele unui bărbat dispărut, descoperite în stomacul unui crocodil uriaș într-un stat australian

De ce s-au schimbat atât de puțin crocodilii de pe vremea dinozaurilor până acum

„Regele mlaștinii”, uriașul crocodil care teroriza cândva Australia. Ce au aflat cercetătorii despre această specie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase