O „armată de ciori sălbatice” va strânge chiștoacele de țigară dintr-un orășel suedez

03 02. 2022, 12:00

Ciorile își arată încă o dată inteligența, de data aceasta punând în valoare setul de abilități pentru a ajuta mediul înconjurător. Păsările sălbatice sunt antrenate pentru a strânge chiștoacele de țigară, într-un proiect pilot desfășurat în Södertälje, lângă Stockholm, Suedia.

Noii eco-războinici vor strânge chiștoacele de țigară aruncate și alte bucăți mici de gunoi și le vor pune într-un utilaj proiectat de start-upul suedez Corvid Cleaning. În schimbul eforturilor lor, ciorile vor primi o recompensă gustoasă.

„Sunt păsări sălbatice care participă pe bază de voluntariat”, spune Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning, citat de IFL Science.

Ciorile sunt ușor de dresat pentru a strânge chiștoacele de țigară

În timp ce ajută planeta, păsările ajută și orașul să economisească bani. Günther-Hanssen estimează că inițiativa sa ar putea micșora costurile necesare pentru a strânge chiștoacele de țigară cu cel puțin 75%.

Costul estimat pentru strângerea chiștoacelor de țigară este de aproximativ 80 de öre (aproximativ 0,09 dolari) sau mai mult per chiștoc, unii spun chiar 2 coroane (0,22 dolari). Dacă ciorile vor strânge chiștoacele, asta ar putea costa 20 de öre (0,022 dolari) per chiștoc”, a spus Günther-Hanssen.

Un număr șocant de 1 miliard de chiștoace de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului, potrivit Fundației Keep Sweden Tidy. În Södertälje, 20 de milioane de coroane (2,1 milioane de dolari) sunt cheltuite pentru curățenia străzilor în fiecare an.

Șanse mai mari ca ciorile să se învețe una pe cealaltă

Așa a apărut ideea armatei de ciori care adună gunoiul, alese pe sprânceană pentru această sarcină datorită intelectului lor ridicat.

„Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari ca ele să se învețe una pe cealaltă. De asemenea, există un risc mai mic ca acestea să mănânce gunoiul din greșeală”, a spus Günther-Hanssen.

Ciorile pot construi și folosi unelte, pot îndoi sârmă, pot folosi bețe și pot chiar să-l înțeleagă pe zero ca măsură a cantității. Dacă eforturile de curățare din Södertälje vor avea succes, proiectul s-ar putea extinde în restul orașului, iar mai apoi în restul țării.

Vă recomandăm să citiți și:

O țestoasă uriașă, filmată în timp ce atacă și mănâncă un pui de pasăre. Cum este explicat comportamentul neobișnuit

O nouă specie antică de balene, cu patru picioare, descoperită în Egipt

Primul hotel cu urși polari, deschis în China, provoacă controverse

Caracatițele pot „vedea” lumină cu ajutorul tentaculelor. Comportamentul a fost descoperit accidental