Home » Natură » O furtună vulcanică și fulgere spectaculoase, provocate de o nouă erupție a vulcanului Etna

O furtună vulcanică și fulgere spectaculoase, provocate de o nouă erupție a vulcanului Etna

Publicat: 15.02.2022

O erupție deosebit de puternică a vulcanului Etna, cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, a creat o furtună care a trimis fulgere pe cerul din estul Siciliei.

Un expert în vulcani de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că astfel de furtuni vulcanice sunt rare, dar se pot întâmpla în cazul unor erupții deosebit de violente sau în cazul vulcanilor aflați în apropierea mării.

Conform datelor furnizate, se pare că activitatea explozivă la craterul din sud-est a fost de intensitate variabilă.

În același timp, erupția vulcanului Etna a determinat o adevărată ,,ploaie” de cenușă, astfel că mașinile, străzile, aleile și balcoanele locuințelor au fost acoperite de cenușă.

Fulgere vulcanice deasupra vulcanului Etna, observate și în trecut

Fulgerele vulcanice au fost observate deasupra Etnei și în 2021, iar înainte de aceasta, în 2015.

Erupția a avut loc cu puțin timp înainte de miezul nopții, iar aceasta nu a provocat pagube. Cu toate acestea, a aruncat cenușă la 10 kilometri în aer, deasupra nivelului mării. Aceasta s-a produs în partea sud-estică a craterului acestui vulcan, la altitudinea de circa 2.900 de metri, şi a expulzat în atmosferă o coloană de fum considerabilă, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia.

Etna este unul dintre cei mai activi vulcani din Europa, iar erupțiile sale nu sunt rare, scrie Phys.org.

Guvernul Siciliei a promis ajutor localnicilor

Vulcanul, cu o altitudine de 3.357 de metri, a expulzat lavă şi cenuşă în mai multe rânduri începând cu mijlocul lunii februarie 2021. De atunci, au fost înregistrate numeroase erupţii.

În plus, activitatea vulcanică de la Etna, de multe ori un adevărat spectacol impresionant din punct de vedere vizual, a dus la închiderea în repetate rânduri a aeroportului Catania din cauza cenușii depuse pe pistă.

În luna septembrie, guvernul Siciliei a promis un ajutor de 2 milioane de euro pentru a veni în sprijinul municipalităţilor din regiune care s-au confruntat cu pagube cauzate de cenuşă şi de căderea de pietre vulcanice.

Italia mai are doi munți vulcanici activi, Stromboli şi Vezuviu. După Kilauea, din Hawaii, Etna este al doilea cel mai activ vulcan de pe Pământ, înălțându-se dintre plăcile tectonice africane și eurasiatice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Erupția vulcanului Vezuviu a lovit Herculaneum „ca bomba atomică aruncată peste Hiroshima”

Erupția colosală a vulcanului din Tonga, observată din spațiu. Un boom sonic a fost auzit până în Alaska

Erupție solară majoră. Soarele a trimis cantități masive de radiații spre Pământ

Vulcanul Etna din Italia este în continuă creștere, fiind mai înalt ca niciodată

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase