Home » Natură » Noi dovezi care arată că peștii au conștiință de sine. Ce alte animale mai au această capacitate?

Noi dovezi care arată că peștii au conștiință de sine. Ce alte animale mai au această capacitate?

Publicat: 24.02.2022

Cercetătorii au furnizat dovezi suplimentare care sugerează că peștii Labroides dimidiatus au abilitatea de a se recunoaște în oglindă.

Această capacitate este considerată o dovadă a conștiinței de sine, iar pentru a determina capacitatea unui animal de a o avea se folosește testul semnului, în care animalele ating sau zgârie un semn plasat pe corpul lor într-un loc care poate fi văzut doar indirect într-o oglindă.

În afară de cimpanzei, dovezile care atestă că alte animale au trecut testul au fost criticate și, prin urmare, neconcludente. Răspunzând criticilor aduse la adresa lucrărilor lor anterioare asupra peștelui Labroides dimidiatus, o echipă internațională de cercetători condusă de Masanori Kohda de la Universitatea din Osaka, a furnizat dovezi suplimentare care sugerează că peștii au această capacitate.

Noul lor experiment a fost publicat recent în PLOS Biology.

Studiul inițial s-a lovit de critici

„Anterior, folosind un marcaj maro în zona gâtului peștelui, am demonstrat că trei din patru își răzuiesc gâtul de mai multe ori după ce înoată în fața unei oglinzi, un număr la fel de mare ca în cazul unor studii similare efectuate pe alte animale, cum ar fi elefanții, delfinii și urșii”, a explicat profesorul Kohda.

Cu toate acestea, una dintre criticile aduse acestui rezultat a fost dimensiunea eșantionului și necesitatea unor studii repetate care să arate rezultate pozitive. Astfel, noul studiu a mărit dimensiunea eșantionului la 18 pești curățători, cu un rezultat pozitiv de 94%, 17 dintre ei demonstrând același comportament din studiul anterior.

„În studiul nostru anterior, am folosit un semn maro, deoarece poate semăna cu un parazit mic care este o sursă principală de hrană pentru L. dimidiatus”.

Peștii injectați cu semne verzi sau albastre nu au reacționat

Astfel, de data aceasta echipa a testat modul în care peștii ar răspunde la un stimul fizic în gât prin injectarea semnului maro la o adâncime de 3 mm (față de 1 mm). La o astfel de adâncime, marcajul era abia vizibil, dar au constatat că peștii își răzuiau gâtul la rate similare, indiferent dacă oglinda era absentă sau prezentă.

Pentru a consolida și mai mult importanța folosirii unor semne care sunt relevante din punct de vedere ecologic pentru animale, echipa a constatat că niciun pește injectat cu semne verzi sau albastre nu a manifestat comportamentul de răzuire, scrie Phys.org.

În cele din urmă, unii critici s-au întrebat dacă L. dimidiatus s-a recunoscut într-adevăr în imaginea din oglindă. Un animal pus în fața unei oglinzi trece prin trei etape.

Cercetarea este încă la început

În primul rând, acesta manifestă un anumit tip de comportament agresiv, deoarece probabil că percepe imaginea din oglindă ca fiind un alt animal. Apoi, manifestă mișcări nefirești, dar neagresive, deoarece confirmă că imaginea din oglindă nu este un alt animal. În cele din urmă, își privește în mod repetat propriul corp fără agresivitate.

Pentru a aborda acest aspect, echipa a transferat peștii într-un acvariu cu o oglindă pe o parte a acvariului și apoi, trei zile mai târziu, într-un acvariu cu o oglindă pe cealaltă parte, și a văzut că peștii nu au manifestat agresivitate față de imaginea lor în oglindă în ambele acvarii.

„Mai avem încă mult de lucru pentru a demonstra că peștii, precum și alte animale, au această capacitate”, au concluzionat cercetătorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Peste 1.600 de persoane, salvate de pe munte de echipele Salvamont în ianuarie

Peștii din recifele de corali, în pericol de dispariție. Dovezile descoperite în urma unui studiu

Ce se întâmplă sub valuri? Unii pești comunică prin sunete de cel puțin 155 de milioane de ani

Implantul Neuralink a cauzat moartea a 21% dintre maimuțele pe care s-au efectuat studii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase