Home » Știință » Implantul Neuralink a cauzat moartea a 21% dintre maimuțele pe care s-au efectuat studii

Implantul Neuralink a cauzat moartea a 21% dintre maimuțele pe care s-au efectuat studii

Publicat: 18.02.2022

Implantul Neuralink are parte în continuare doar de vești proaste. Multe dintre maimuțele pe care s-au făcut studii au decedat.

După ce organizația nonprofit Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) a depus o plângere împotriva Neuralink pentru că aceasta ar fi condus „experimente invazive și mortale pe creier” pe 23 de macaci rhesus, compania a venit cu un răspuns.

Compania spune că într-adevăr a eutanasiat un anumit număr de maimuțe în urma experimentelor, mare parte dintre acestea din cauza funcționării proaste și a infecțiilor pe care le-a produs implantul Neuralink.

Compania a recunoscut că a avut unele probleme cu implantul Neuralink

Cu toate acestea, Neuralink a negat vehement că a abuzat animalele sau că le-a supus unei „suferințe extreme”, așa cum susține PCRM. De asemenea, contrazice afirmația organizației nonprofit potrivit căreia 15 maimuțe au murit în timpul experimentelor, spunând că doar opt au fost eutanasiate în proces, notează Futurism.

„Neuralink și-a luat angajamentul de a lucra cu animalele în cel mai omenos și etic mod posibil”, a spus compania.

„Folosirea fiecărui animal a fost planificată în detaliu și punând în balanță descoperirea științifică cu utilizarea etică a animalelor”, a adăugat ulterior.

Două dintre animale au fost eutanasiate la „date de sfârșit planificate” pentru a colecta date anatomice, spune Neuralink, în timp ce alte șase au fost eliminate din cauza unui amestec de complicații chirurgicale, defecțiuni ale dispozitivului și infecții asociate acestuia.

Implantul nu pare pregătit pentru a fi testat pe oameni

Ultimele decese atrag atenția cel mai mult. La urma urmei, scopul final al Neuralink este să-și implanteze dispozitivele în cranii umane la scară comercială.

Deși cu siguranță scopul companiei este să îmbunătățească siguranța maimuțelor, o rată de mortalitate legată de dispozitiv de 5 din 23 de subiecți de testare (adică aproximativ 21%) nu inspiră prea multă încredere.

Se așteaptă ca Neuralink să înceapă testele pe oameni mai târziu în acest an. Ca atare, a apărat utilizarea cercetării pe animale deoarece „toate dispozitivele și tratamentele medicale noi trebuie testate pe animale înainte de a putea fi testate etic pe oameni”.

„Implantul Neuralink nu este unic din acest punct de vedere”, a spus compania.

Lucrurile nu par să se îndrepte într-o direcție bună

Compania a continuat să detalieze mediul în care trăiau subiecții săi animale, precum și dieta și „echipa mare și dedicată de medici veterinari, tehnicieni veterinari, comportamentali și alți tehnicieni și specialiști în îngrijirea animalelor” implicată în proiect.

Neuralink a încheiat cu un mesaj în care spune că „așteaptă cu nerăbdare o zi în care animalele nu mai sunt necesare pentru cercetarea medicală” și se va strădui întotdeauna să ofere o îngrijire bună pentru animalele sale.

Însă este foarte probabil că acest mesaj nu va fi luat în considerare de către PCRM și alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor și care se opun oricărei cercetări medicale și științifice care implică creaturi vii. Și cu siguranță nu ajută faptul că Neuralink a recunoscut că a ucis opt maimuțe în timpul testelor.

De asemenea, este puțin probabil ca acest mesaj să oprească fluxul de vești proaste cu privire la startupul de interfață cerebrală, acuzațiile că CEO-ul Elon Musk este un șef groaznic sau faptul că mulți experți nu sunt deloc convinși de tehnologia ce stă la baza interfeței.

Vă recomandăm să citiți și:

Elveția ar putea deveni prima ţară care interzice testele medicale pe animale

Cum a fost experiența unui voluntar în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19

Averea lui Elon Musk a crescut cu 36 miliarde de dolari, într-o singură zi

Toaletele, marea provocare a lui Elon Musk pentru viitoarele zboruri în spațiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase