Balenele cu cocoașă au fost scoase de pe lista speciilor pe cale de dispariție

01 03. 2022, 16:00

La apogeul industriei vânătorii comerciale de balene, doar 1.500 de indivizi rămăseseră în viață, potrivit The Guardian. Dar la sfârșitul lunii februarie, ministrul australian al mediului, Sussan Ley, a anunțat că a scos balena cu cocoașă de pe lista faunei sălbatice aflate pe cale de dispariție.

„Faptul că am scos balena cu cocoașă de pe lista speciilor amenințate se bazează pe știință și trimite un semnal clar despre ceea ce se poate realiza printr-o acțiune coordonată”, a declarat Ley.

„Este un mesaj de speranță pentru bunăstarea mai multor specii”, a spus ministrul, potrivit Futurism.

The Guardian raportează că peste 30.000 de balene cu cocoașă au fost vânate și ucise în Australia și Noua Zeelandă înainte de 1963.

Balena cu cocoașă a început să fie protejată în 1965

Animalele au primit protecție internațională în 1965, deoarece numărul populației globale scăzuse drastic. Australia a adoptat o politică împotriva vânătorii de balene în 1979, iar The Guardian raportează că acum există până la 40.000 de indivizi în viață în sălbăticie.

În ciuda progreselor înregistrate în Australia, unii ecologiști sunt îngrijorați că populațiile de balene vor scădea din nou pe măsură ce schimbările climatice se vor agrava.

Încă există factori de risc pentru aceste balene

Vanessa Pirotta, biolog marin de la Universitatea Macquarie, a spus că scoaterea din listă nu înseamnă că nu există factori de risc. Plasele și bărcile de pescuit, poluarea și alte influențe umane încă sunt amenințări pentru populațiile de balene la nivel mondial.

„Este o situație dulce-amăruie, pentru că aveți o populație de balene în refacere, ceea ce este un lucru grozav, dar, de asemenea, ar trebui să fim optimiști cu precauție și să aderăm la monitorizarea acestei populații în viitor”, a spus Pirotta.

Întotdeauna este deranjant să te gândești la viitorul impact potențial al schimbărilor climatice, dar cel puțin pentru moment, balena cu cocoașă prosperă în ocean.

Vă recomandăm să citiți și:

Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

O orhidee sălbatică a înflorit în Parcul Natural Putna Vrancea

Ce plan de salvare au lansat specialiștii din Australia pentru ornitorinci, specie pe cale de dispariţie

O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte