Home » Natură » Balenele cu cocoașă călătoresc mii de kilometri pentru a se împerechea

Balenele cu cocoașă călătoresc mii de kilometri pentru a se împerechea

Publicat: 22.02.2022

Conform unui studiu recent, balenele cu cocoașă pot înota până la 5955 de kilometri pentru a avea șansa de a-și găsi un partener.

Oamenii de știință au analizat o bază de date care conținea mai bine de 450.000 de poze cu balene aflate în sălbăticie. Ceea ce au descoperit a fost spectaculos, unele dintre aceste animale putând călători mii de kilometri în timpul sezonului de împerechere.

Doi masculi distincți, care pot fi recunoscuți după însemnele pe care le au pe coadă, au fost înregistrați în două zone populare pentru împerechere, la nici două luni distanță.

Primul a fost observat pe coasta de vest a Mexicului, iar cel de-al doilea în apropiere de Hawaii, pe o distanță de 5955 de kilometri.

Temporizarea indică faptul că balenele au înotat mai rapid decât viteza lor de croazieră de aproximativ 5 kilometri pe oră, doar pentru a ajunge în acele locuri.

„Prima noastră reacție a fost de surpriză”, spunea James Darling, din cadrul Whale Trust Maui, Hawaii și autor al studiului publicat în Biology Letters.

Balenele cu cocoașă din Pacificul de Nord au tendința de a-și petrece verile pe lângă Canada sau Alaska, înainte de a porni spre zonele preferate de împerechere din apropierea Mexicului sau zonei Hawaii, iarna.

Aceste animale nu ne împerechează pe viață, iar despre femele se crede că sunt în căutare de noi parteneri în fiecare sezon.

Traseul masculilor a schimbat presupunerile cercetătorilor

Oamenii de știință au presupus că masculii vor alege un singur loc pentru împerechere. Dar mulțumită însemnelor de pe cozile acestora, care îi individualizau, cercetătorii au putut observa un mascul care a călătorit 4545 de kilometri din Maui, Hawaii, către Arhipelagul Revillagigedo, Mexic, între 23 februarie și 17 aprilie 2006.

Cel de-al doilea a călătorit în sens opus, din Guerrero, Mexic, către Maui, între 16 februarie și 5 aprilie 2018, o călătorie care s-a întins pe 5944 de kilometrii, indică Science Alert.

Acesta a fost unul dintre cei șapte masculi care manifestau interes pentru o femelă din zona respectivă, preciza New Scientist. Dar nu există niciun motiv pentru care să nu credem că și femelele ar face la fel, a mai spus Darling.

Vă mai recomandăm și:

Comportamentul ciudat al balenelor. O balenă gri cere să fie scărpinată de o familie

O balenă cu cocoașă, eșuată pe o plajă din New York, prezenta leziuni cauzate de om

Un pescar a fost aproape înghițit de viu de o balenă cu cocoașă. „Până aici mi-a fost, o să mor”

Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase