Home » Natură » Oamenii de știință au descoperit zonele cu cea mai mare diversitate a mamiferelor marine

Oamenii de știință au descoperit zonele cu cea mai mare diversitate a mamiferelor marine

Publicat: 09.03.2022

Observarea a peste 1 milion de mamifere marine, în situri de-a lungul coastei atlantice, a fost folosită pentru a identifica zonele cu o mare diversitate de mamifere marine. Aceste constatări subliniază importanța conservării oceanelor, în condițiile în care aceste ape se confruntă cu un impact din ce în ce mai mare al activităților umane.

Într-un nou studiu, publicat în Conservation Science and Practice, oamenii de știință de la New England Aquarium au analizat observațiile mamiferelor marine, în Northeast Canyons and Seamounts Marine National Monument, protejat la nivel federal, pentru a înțelege mai bine utilizarea habitatelor de-a lungul coastei de est a SUA.

Echipa de cercetători a folosit date provenite din anchete aeriene și cu barca, efectuate de 49 de organizații între 1979 și 2020, pentru a calcula diversitatea speciilor de mamifere marine în Oceanul Atlantic de Nord, între Florida și Noua Scoție, Canada. Setul de date conținea 189.175 de observări a peste 1 milion de animale din 30 de specii sau grupuri de specii unice.

Diversitatea ridicată a speciilor a apărut mai frecvent în partea de nord a coastei atlantice, la marginea platoului continental și în Golful Maine și Georges Bank, au constatat ei, potrivit ScienceDaily.

Sanctuarul subacvatic găzduiește ecosisteme unice

„A fost foarte interesant să observăm aceste rezultate”, a declarat Brooke C. Hodge, autorul principal al studiului. „Cercetarea noastră ne arată că viața marină este diversă, în comparație cu Coasta de Est. Este în mod clar bine amplasată și protejează o comunitate unică și diversă de mamifere marine.”

În octombrie anul trecut, administrația Biden-Harris a restabilit statutul de protecție federală a Monumentului, care fusese retras de administrația anterioară. În plus, administrația Biden își propune să protejeze 30 la sută din terenurile și apele federale americane până în 2030. Sanctuarul subacvatic găzduiește ecosisteme care includ recife de corali, pești și balene pe cale de dispariție.

În acest studiu, oamenii de știință au constatat că diversitatea speciilor era cea mai mare în regiunile nordice, cu margini abrupte ale platoului continental. Canioanele și zonele cu salinitate ridicată și temperaturi scăzute au avut, de asemenea, o diversitate ridicată de mamifere marine.

Mamiferele marine, supuse unor amenințări grave

„Identificarea acestei zone este esențială deoarece apele de pe coasta de est a SUA se confruntă cu o utilizare umană intensivă din cauza pescuitului, a transportului maritim, a dezvoltării energiei eoliene, iar caracteristicile care susțin hrănirea mamiferelor marine sunt supuse unor amenințări specifice”, au scris cercetătorii în studiu.

„Golful Maine este unul dintre ecosistemele marine care se încălzesc cel mai rapid din lume, iar dovezile de schimbări în productivitate au fost deja observate. Stabilirea unor măsuri de gestionare eficiente pentru a îndeplini obiectivul de a proteja zonele de importanță deosebită pentru biodiversitate sunt necesare pentru a proteja mamiferele marine și ecosistemele de care acestea depind.”

Cu toate acestea, autorii recunosc că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a caracteriza mai bine diversitatea speciilor de mamifere marine din aceste zone și pentru a evalua biodiversitatea întregii comunități de animale sălbatice și a habitatului, cum ar fi păsările marine, nevertebratele de mare adâncime, coralii de mare adâncime, bureții și peștii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Balcanatolia”, continentul uitat care ascunde secretul evoluției mamiferelor

Cea mai mare descoperire de mamifere noi din ultimii 90 de ani

Cea mai mare migrație de mamifere din lume este în pericol

Cercetătorii au descoperit că mai multe mamifere decât ne-am fi așteptat au blană biofluorescentă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase