Home » Natură » Un șarpe rar a fost găsit într-un stat american pentru a doua oară în 60 de ani

Un șarpe rar a fost găsit într-un stat american pentru a doua oară în 60 de ani

Publicat: 24.03.2022

Pentru a doua oară în mai bine de 60 de ani, un șarpe rar cunoscut sub numele de șarpele indigo a fost depistat în Alabama.

Descoperirea unui șarpe indigo născut în sălbăticie marchează succesul unui program intensiv de reintroducere a reptilelor în stat.

„Acest șarpe rar găsit ieri indică faptul că proiectul are ca rezultat niște reptile care trăiesc bine și se reproduc, exact ceea ce ne-am dorit!”, a declarat Wildlife and Freshwater Fisheries Division din Alabama.

„Reintroducerea unei specii în aria sa nativă este o sarcină descurajantă și sărbătorim fiecare pas al succesului ei!”, a mai sus echipa, potrivit CNN.

Cel mai mare șarpe rar din SUA

Reptila, care este cel mai mare șarpe originar din SUA, se găsea în toată Alabama. Dar au dispărut din stat în anii 1950, în mare parte din cauza pierderii habitatului, potrivit Alabama Department of Conservation and Natural Resources.

Șerpii sunt însă un element crucial al ecosistemului. Biologul Jim Godwin a declarat pentru CNN că șerpii indigo au fost din punct de vedere istoric „prădătorul de vârf” în pădurile de pini cu frunze lungi în care trăiesc. Prin urmare, o scădere a populației șarpelui are un „efect de domino” asupra altor specii din ecosistem.

Proiectul de reintroducere a șarpelui indigo în Alabama

Așadar, în 2006, o echipă de conservatori din Alabama a lansat un proiect de reintroducere a acestui șarpe rar în stat. Începând cu indivizi capturați în sălbăticie în Georgia, un alt loc în care trăiesc acești șerpi, echipa a început să crească o populație în captivitate.

În 2010, primii șerpi din populația din captivitate au fost eliberați în Pădurea Națională Conecuh. Scopul este de a introduce în cele din urmă un total de 300 de șerpi pentru a crea o populație sănătoasă și viabilă în Alabama.

Descoperirea șerpilor indigo născuți în sălbăticie înseamnă că șerpii eliberați au supraviețuit și au avut descendenți, oferind o speranță pentru succesul speciei în Alabama. „Este un indicator excelent că șerpii pe care i-am eliberat, care s-au născut în captivitate, s-au putut adapta la sălbăticie, funcționează ca șerpi sălbatici și se reproduc”, a spus Godwin.

Șarpele descoperit era în mod clar născut în sălbăticie, potrivit lui Godwin: dimensiunea sa era mică și nu avea o etichetă PIT (sau transponder pasiv integrat).

Șerpii sunt monitorizați

Puiul era în mod clar mai mic decât cei eliberați din captivitate, care aveau de obicei cel puțin 60 de centimetri lungime; specia poate crește până la lungimea de 2,4 metri la vârsta adultă. Pe de altă parte, șerpii eliberați din captivitate au etichete PIT, care conțin mici microcipuri care le permit cercetătorilor să identifice fiecare animal prin codul său unic.

Primul șarpe indigo născut în sălbăticie a fost descoperit în Alabama în 2020, potrivit Alabama Department of Conservation and Natural Resources. Ambii șerpi au fost găsiți, de fapt, întâmplător, potrivit lui Godwin, care a explicat că „este greu să ieși pur și simplu să-i cauți, pentru că sunt mici și se pot ascunde foarte ușor”.

În timpul iernii, echipa monitorizează vizuinile broaștelor țestoase Gopherus, locul unde se reproduc adulții de șerpi indigo în lunile mai reci, în speranța de a identifica animalele.

Vă recomandăm să citiți și:

Atacul păsărilor într-o suburbie din Australia. Dronele care livrează cafea, lovite de corbi

Imagini spectaculoase cu o haită de lupi, surprinse în pădurile din Neamț

Imagini cu primii zimbri eliberaţi în Munţii Făgăraş, la 200 de ani după dispariția lor

Puternicele tardigrade au o slăbiciune: expunerea prelungită la temperaturile crescute

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase