Home » Natură » Oxitocina, „hormonul iubirii”, transformă leii fioroși în pisicuțe

Oxitocina, „hormonul iubirii”, transformă leii fioroși în pisicuțe

Publicat: 13.04.2022

Oamenii de știință au descoperit că leii au devenit mult mai prietenoși, atunci când le-a fost administrat așa-numitul „hormon al dragostei”, oxitocina.

Rezultatele, publicate în jurnalul iScience, ar putea avea beneficii majore pentru eforturile de conservare, în condițiile în care leii sunt forțați de expansiunea urbană să trăiască împreună în rezervații.

În general, pisicile au reputația de a fi independente, dar leii contrazic această tendință, căci trăiesc împreună, în timp ce câștigă și apără teritorii prețioase în savana africană.

„Dacă vă gândiți la leii masculi, de exemplu, aceștia vor părăsi turma când au câțiva ani și se vor întâlni cu alți lei masculi pe care nu îi cunosc și vor forma legături pe viață”, a declarat pentru AFP cercetătoarea în neuroștiințe și prima autoare a studiului, Jessica Burkhart.

Oxitocina, principala moleculă care întărește legăturile sociale

Aceste tipuri de comportamente au indicat faptul că leii – spre deosebire de gheparzii sau leoparzii solitari – sunt programați biologic să fie sociali în anumite situații, ceea ce îi face o specie interesantă pentru intervenția cu oxitocină.

La toate mamiferele, oxitocina este principala moleculă care întărește legăturile sociale.

Numită uneori „substanța chimică a îmbrățișării”, aceasta se manifestă în creierul mamei atunci când aceasta privește în ochii nou-născutului, favorizând sentimentul de fericire. Efecte similare au fost documentate și la alte specii, precum și între câini și stăpânii lor.

Lucrând într-o rezervație de animale sălbatice din Dinokeng, Africa de Sud, în 2018 și 2019, Burkhart și colegii de la Universitatea din Minnesota au efectuat un test folosind bucăți de carne crudă pentru a atrage leii spre un gard.

Hormonul a trebuit să fie pulverizat direct în nas, cu ajutorul unui dispozitiv care arată ca o sticlă de parfum antic, astfel încât să ajungă direct la creier.

Efectul negativ al oxitocinei la oameni

După tratament, cei 23 de lei cărora li s-a administrat oxitocină au devenit mai toleranți față de leii din spațiul lor. Acest lucru a fost măsurat văzând cât de aproape un leu, care are în posesie un obiect dorit, în acest caz o jucărie, îi va lăsa pe ceilalți să se apropie de el.

Sursa foto: Pixabay

„După ce leii au fost tratați cu oxitocină și le-am dat jucăria lor preferată, am văzut că distanța medie dintre ei a scăzut, de la aproximativ șapte metri fără tratament, la aproximativ 3,5 metri după administrarea de oxitocină”, a declarat Burkhart.

Leii nu au răcnit înapoi atunci când li s-a reprodus înregistrarea răcnetelor unor intruși necunoscuți – spre deosebire de cei dintr-un grup de control care nu au fost stropiți cu oxitocină.

Ostilitatea redusă față de străini a fost o constatare deosebit de încurajatoare, a declarat Burkhart, deoarece se știe că oxitocina are o latură întunecată la oameni. În timp ce promovează sentimente pozitive față de cei din cadrul unui grup, poate crește rivalitatea față de cei din afară.

Oxitocina ar putea ajuta la prevenirea conflictelor

Tratamentul ar putea fi util într-o serie de scenarii, a spus ea.

În primul rând, ar putea ajuta la crearea de legături între leii necunoscuți salvați din situații abuzive, cum ar fi de la circuri sau de la grădinile zoologice din zonele de război, care sunt apoi plasați în sanctuare.

În al doilea rând, pe măsură ce orașele din Africa se extind și invadează teritoriul leilor, ecologiștii sunt forțați să transporte felinele în rezervații private unde sunt adăpostite împreună turme necunoscute, iar oxitocina ar putea ajuta la prevenirea conflictelor.

De asemenea, ar putea ajuta la relocarea în sălbăticie, ajutând leii „să devină mai înclinați către noul lor mediu social, astfel încât să fie mai curioși și mai puțin temători, ceea ce ar duce la o mai bună legătură între ei”, a concluzionat Burkhart, potrivit Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Imagini superbe cu un râs. Felina a fost surprinsă într-o pădure din Vrancea

Singurul orfelinat pentru puii de urs din Europa se găseşte în România

O pisică adorabilă este considerată ”cea mai periculoasă felină de pe Pământ”

Leopardul siberian este cea mai rara felina din lume

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase