Home » D:News » Pastilele contraceptive afectează ”hormonul iubirii”

Pastilele contraceptive afectează ”hormonul iubirii”

Pastilele contraceptive afectează ”hormonul iubirii”
Sursa foto: Pexels
Publicat: 24.05.2020

Pilulele contraceptive reprezintă un mod eficient și sigur de contracepție. Totuși, acestea sunt asociate cu un număr mare de efecte adverse, precum și schimbarea bruscă a stării de spirit. Un studiu recent al Universității Aarhus a arătat că femeile care iau astfel de pastile au un nivel mai crescut de oxitocină, numită și hormonul iubirii.

„Oxitocină este hormonul găsit în mod normal în corp. Este secretat în timpul socializării și formării legăturilor emoționale, consolidând astfel comportamentul social”, a spus autorul studiului, profesorul Michael Winterdahl, de la Universitatea Aarhus.

Studiul publicat în Scientific Reports ne poate ajuta să înțelegem de ce pilulele contraceptive ne afectează viața emoțională.

Efecte negative asupra romantismului

Cercetătorii au analizat mostre de sânge de la 185 de femei tinere din SUA. Participanții au mai răspuns și la o varietate de întrebări privind starea lor mintală, scrie MedicalXpress.

„Multe femei au folosit pastile contraceptive la un moment dat în viață. Studiul nostru prezintă, pentru prima oară, dovezi ale schimbărilor în nivelurile de oxitocină ca răspuns la aceste pastile. Astfel, rezultă un mecanism prin care unele femei suferă de schimbări ale dispoziției. Din moment ce oxitocina este importantă pentru atașarea de partener, nivelul elevat constant este important. Nu doar pentru femeie, dar și pentru relație în sine”, a declarat cercetătorul.

Studiul sugerează că ar putea exista schimbări de comportament la femeile care de altfel nu ar suferi de astfel de simptome.

Oamenii sunt ființe sociale. Ne putem pune în locul altor, putem arăta empatie, ne temem de singurătate și căutam comunitate. Toate acestea sunt determinate de secreția de oxitocină a creierului. Chiar și schimbări foarte mici în nivelurile substanței vor afecta felul în care procesăm emoțiile și interacționăm unii cu alții”, a mai adăugat Winterdahl.

Profesorul subliniază că, prin intermediul acestor noi informații, cercetătorii pot analiza riscul pentru diferite tipuri de pilule contraceptive. Pe termen lung, medicii ar putea prezice cine anume reprezintă un risc mai mare pentru schimbări ale stării de spirit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Boala iubirii” este într-adevăr o realitate ştiinţifică. Ce efecte concrete are o despărţire asupra creierului

De ce iubim condiţionat? Există iubirea necondiţionată?

Ce este dragostea? Comportament, tipar şi extreme, în opinia unui psihanalist

Experţii au reuşit să ,,creeze” senzaţia de iubire cu ajutorul unui implant cerebral

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase