Home » Natură » „O scară rulantă spre dispariție”. Jumătate din speciile de păsări cunoscute se confruntă cu declinul populației

„O scară rulantă spre dispariție”. Jumătate din speciile de păsări cunoscute se confruntă cu declinul populației

Publicat: 17.05.2022

Mii de specii de păsări sălbatice se îmbolnăvesc sau mor din cauza pierderii habitatului, a schimbărilor climatice și a supraexploatării, potrivit unor noi cercetări.

O nouă estimare realizată de cercetători din întreaga lume a constatat că 48% dintre speciile de păsări vii sunt cunoscute sau suspectate că au populații în declin. Asta înseamnă peste 5.000 de specii care se confruntă cu un viitor riscant. Dintre speciile analizate, doar 6 la sută au înregistrat creșteri ale populației.

„Asistăm acum la primele semne ale unui nou val de extincții ale speciilor de păsări distribuite pe continent”, spune biologul specializat în conservare Alexander Lees, de la Universitatea Metropolitană Manchester din Marea Britanie și, de asemenea, de la Cornell Lab of Ornithology.

Rezultatele îngrozitoare provin de la unii dintre membrii aceleiași echipe care, în 2019, au calculat că aproape 3 miliarde de păsări au fost pierdute în America de Nord începând cu anii 1970.

Milioane de păsări au dispărut în Europa în ultimii 40 de ani

În 2021, un alt studiu a stabilit că milioane de păsări au dispărut în Europa în ultimii 40 de ani. Estimările recente sugerează că există modele similare pe întreaga planetă, dar mai ales în cazul păsărilor tropicale, polare și montane.

În lipsa unor acțiuni clare, mii de specii de păsări din întreaga lume sunt expuse riscului de a fi puse în pericol sau chiar de a dispărea. În comparație cu regiunile temperate, nu există prea multe date pe termen lung privind tendințele populațiilor de păsări la latitudini tropicale și subtropicale. Dar în unele națiuni, cum ar fi Africa de Sud, dovezile indică faptul că cel puțin jumătate din toate păsările își pierd habitatul.

Cel mai probabil, această pierdere are un impact asupra abundenței păsărilor, dar nicio cercetare nu a arătat exact în ce măsură. În Costa Rica, care este renumită pentru biodiversitatea păsărilor, abundența păsărilor a scăzut în ultimul deceniu.

O trecere în revistă a literaturii de specialitate sugerează că cele mai multe puncte fierbinți pentru speciile de păsări amenințate se află în Anzii tropicali, în sud-estul Braziliei, în estul Himalaya, în estul Madagascarului și în insulele din Asia de sud-est.

„Soarta populațiilor de păsări depinde de oprirea degradării habitatelor”

„Estimările bazate pe tendințele actuale prezic o rată de extincție globală de șase ori mai mare decât rata de extincție totală începând cu anul 1500″, scriu autorii analizei.

În zonele temperate, cum ar fi unele locuri din Australia, lupta este deosebit de severă pentru speciile de păsări din zonele agricole și de pădure, în mare parte din cauza pierderii habitatului.

Păsările din zonele umede din zonele temperate par să reziste mai bine, în mare parte datorită eforturilor de restaurare din America de Nord și Europa.

„Soarta populațiilor de păsări depinde în mare măsură de oprirea pierderii și degradării habitatelor”, spune Lees, potrivit ScienceAlert. „Acest lucru este adesea determinat de cererea de resurse. Trebuie să luăm mai bine în considerare modul în care fluxurile de mărfuri pot contribui la pierderea biodiversității și să încercăm să reducem amprenta umană asupra lumii naturale.”

O rată de extincție globală de șase ori mai mare

Schimbările climatice amenință, de asemenea, păsările, forțând ariile de răspândire a populației să se extindă sau să se micșoreze. Păsările care trăiesc pe vârfurile munților sunt deosebit de vulnerabile la creșterea temperaturilor, deoarece tind să nu aibă unde să se refugieze. Unii oameni de știință au numit această problemă „o scară rulantă spre dispariție”.

Păsările migratoare ar putea fi, de asemenea, afectate de schimbările climatice. Având în vedere temperaturile în schimbare, unele studii sugerează că păsările sosesc sau pleacă de la destinațiile lor prea devreme sau prea târziu pentru a supraviețui.

Păsările sunt unele dintre cele mai bine studiate animale de pe planeta noastră, astfel încât modul în care se descurcă într-o lume în schimbare rapidă are implicații importante pentru înțelegerea noastră asupra vieții sălbatice în ansamblu.

Studiul a fost publicat în Annual Review of Environment and Resources.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Emisiile globale necontrolate sunt pe cale să declanșeze o extincție în masă a vieții marine

Criza extincției se adâncește. Dispar animalele indigene din nordul Australiei

O broască țestoasă străveche din Transilvania a supraviețuit extincției dinozaurilor

Cochiliile de melci fosilizate contestă o teorie răspândită despre cea mai mortală extincție din istorie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase