Home » Natură » Pinguinii imperiali ar putea dispărea în 30 de ani din cauza crizei climatice

Pinguinii imperiali ar putea dispărea în 30 de ani din cauza crizei climatice

Publicat: 17.05.2022

Dacă nu ați văzut până acum pinguinii imperiali în sălbăticie, ar fi cazul să vă grăbiți deoarece este posibil ca aceștia să dispară în următorii 30-40 de ani din cauza crizei climatice.

Avertismentul vine de la biologul Marcela Libertelli și de la Institutul Antarctic Argentinian (IAA), care nu sunt străini de pinguinii imperiali.

După ce a efectuat cercetări ample asupra tundrei înghețate din Antarctica, unde pot fi găsite colonii de pinguini imperiali, Libertelli spune că proiecțiile indică că specia mai are de trăi doar câteva decenii pe Pământ dacă nu se iau măsuri pentru a atenua schimbările meteorologice cauzate de criza climatică, citează IFL Science.

Pinguinii imperiali sunt cea mai mare specie de pinguin

În locurile în care climatul aflat în schimbare a decimat specia, coloniile nu au reușit să țină puii în viață timp de mai mulți ani la rând. În Golful Halley din Marea Weddell, Libertelli spune că toți puii născuți în a doua cea mai mare colonie de pinguini imperiali au murit în ultimii trei ani consecutiv.

Puii mor din cauza faptului că gheața din mare care se formează prea târziu sau se topește prea devreme îi expune la apelor antarctice foarte reci. Spre deosebire de adulți, puii de pinguin imperial nu au încă penajul necesar pentru a supraviețui în aceste condiții.

Pinguinii imperiali sunt foarte vulnerabili la amenințarea degradării habitatului dată de topirea gheții marine deoarece au cel mai lung ciclu de reproducere față de orice alt pinguin. Asta înseamnă că părinții trebuie să stea pe gheață solidă cu puii lor până când aceștia s-au dezvoltat suficient pentru a fi pregătiți pentru înot, dar pur și simplu nu li se oferă timp pentru a finaliza ciclul.

„Dacă apa ajunge la pinguinii nou-născuți, care nu sunt pregătiți să înoate și nu au penaj impermeabil, aceștia mor de frig și se îneacă”, a spus Libertelli; și nu pare că aceste condiții se vor îmbunătăți prea curând.

„Estimările sugerează că coloniile care sunt situate între latitudinile 60 și 70 de grade [sud] vor dispărea în următoarele câteva decenii, adică în următorii 30, 40 de ani”, a spus ea.

Cel mai lung ciclu de reproducere

Caracteristicile unice ale pinguinilor imperiali includ cel mai lung ciclu de reproducere dintre toți pinguinii. După ce se naște puiul, un părinte continuă să-l poarte între picioare pentru a-i oferi căldură până când cel mic își dezvoltă penajul final.

Momentan, avertismentul rămâne valabil, dar încă e posibil să se poată lua măsuri pentru a controla și a atenua efectele cele mai periculoase ale schimbărilor climatice. Cu toate acestea, obținerea rezultatelor depinde de angajamente politice serioase, precum și de schimbările personale ale stilului de viață; nu avem foarte mult timp la dispoziție pentru a salva aceste animale.

„Dispariția oricărei specii este o tragedie pentru planetă. Fie că este mic sau mare, plantă sau animal, nu contează. Este o pierdere pentru biodiversitate”, a spus Libertelli.

Vă recomandăm să citiți și:

99% din populația lumii respiră aer poluat, arată datele OMS

Peștii, mai buni decât oamenii la matematică? Un studiu arată că aceștia pot calcula

Studiu îngrijorător. Ozonul ar putea încălzi planeta mai mult decât se credea inițial

„Ne aflăm la răscruce de drumuri”. Omenirea mai are o singură șansă pentru a-și asigura propriul viitor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase