Home » Natură » Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu

Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu

Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu
Foto: Venable et al., Communications Biology, 2022
Publicat: 28.06.2022

Dacă credeați că păunii au cel mai colorat penaj, mai gândiți-vă. Oamenii de știință au descoperit că păsările colibri pot avea cele mai colorate pene de pe tot Pământul.

Un studiu despre acest subiect a fost publicat în Communications Biology.

Oamenii de știință au colectat peste 1.600 de spectre de reflectare de la 114 specii diferite de păsări colibri, iar echipa a calculat varietatea culorilor găsite pe penajul unei păsări.

De ce au păsările colibri cel mai colorat penaj?

Ei au comparat datele despre colibri cu lucrările publicate anterior privind varietatea de culori la alte păsări, printre care papagali, cinteze, pinguini și quetzali. Cercetătorii au descoperit că varietatea de culori a penajului la păsările colibri este egală sau depășește estimările anterioare pentru varietatea de culori a penajului tuturor speciilor de păsări.

De fapt, ei au descoperit că 84,5% din varietatea totală de culori identificate în penajul tuturor păsărilor au fost găsite și la colibri.

E greu să ai o specie favorită

Nu este o surpriză, deoarece păsările colibri au o multitudine de aspecte diferite și chiar și oamenilor de știință le este greu să distingă pasărea lor preferată de o alta.

„Am atât de multe favorite în ceea ce privește cât de colorate sunt (de exemplu, colibrii lui Costa și colibri cu gât de foc)”, a declarat Gabriela Venable, autor principal al studiului, pentru IFLScience.

„Aceasta fiind spuse, pasărea mea colibri preferată în ceea ce privește înfățișările ciudate este Pufflegul cu burtă de smarald. Această specie, precum și alte pufflegs au pene foarte pufoase, asemănătoare unor cizme, în jurul picioarelor, care se presupune că există din cauza selecției sexuale. Cu alte cuvinte, femeilor puffleg le plac picioarele pufoase și asta îmi aduce multă bucurie”, a spus Venable.

Care este motivul pentru care colibri au dezvoltat cel mai colorat penaj?

În mod interesant, echipa s-a întrebat cum ar vedea alte păsări, dar și colibri, acest penaj; un fel de punct de vedere din perspectiva păsărilor. Cea mai mare varietate a culorilor a fost localizată pe gât și partea superioară a capetelor păsărilor, care este adesea folosit în interacțiunile sociale și afișările de împerechere.

Atunci când a fost întrebată despre motivul pentru care păsările cu cel mai colorat penaj au evoluat în această direcție, Venable a explicat: „Colorarea penajului colibri a trecut printr-o lungă istorie de selecție sexuală și socială. Își folosesc penajul în timpul expozițiilor de împerechere și a altor interacțiuni sociale. În plus, au arătat o radiație rapidă a speciilor, peste 330 de specii au evoluat în ultimii 22 de milioane de ani”.

Cum se formează coloritul păsărilor colibri?

Varietatea mare de culori a evoluat, de asemenea, deoarece mecanismul de producere a culorii este foarte adaptabil.

„Păsările cu cel mai colorat penaj au barbule, care implică straturi de melanozomi din filamentele de pene de colibri care, atunci când sunt combinate în grosimi diferite, produc o gamă diversă de culori. Acest tip de culoare structurală pare a fi unic, în parte, deoarece melanozomii păsărilor colibri au o de formă de disc și sunt goi, ceea ce permite crearea de culori foarte saturate”, a spus Venable.

„Astfel, păsările colibri pot crea o diversitate neobișnuită de culori saturate, cum ar fi albastrul și verdele. În plus, colorarea structurală a barbulei păsărilor colibri are mai multe componente care permit crearea de spectre cu vârfuri multiple, ducând la spectre de diferite combinații de culori, cum ar fi violet real (roșu + albastru) și UV-verde (UV + verde)”, explică ea.

„Având spectre cu mai multe vârfuri, capacitatea de a crea culori noi și diferite este mult crescută, permițând o evoluție mai abilă a culorilor noi”, încheie Venable.

Acum este cercetată diversitatea culorilor din alte clase de păsări și cercetătorii speră să facă microscopii pe unele dintre culorile ciudate pe care le-au găsit la colibri.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit o nouă populație de urși polari cu un comportament de vânătoare neobișnuit

Un arbore din Chile ar putea fi cel mai bătrân copac din lume

O nouă specie de alge a fost numită după poeta americană Amanda Gorman

Motivul surprinzător pentru care o broască în miniatură din Brazilia nu poate sări

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase