Home » Natură » Motivul surprinzător pentru care o broască în miniatură din Brazilia nu poate sări

Motivul surprinzător pentru care o broască în miniatură din Brazilia nu poate sări

Motivul surprinzător pentru care o broască în miniatură din Brazilia nu poate sări
Foto: Richard L. Essner, Jr. et al., Science Advances, 2022
Publicat: 19.06.2022

O broască în miniatură din Brazilia este neîndemânatică la sărituri deoarece canalele urechilor sale sunt prea mici.

Cercetătorii de la Universitatea South Illinois Edwardsville, din SUA, au efectuat un studiu pe o mare varietate de broaște și broaște râioase, constatând că membrii genului Brachycephalus au cele mai mici canale semicirculare dintre toate vertebratele adulte.

Deși această broască în miniatură din Brazilia este cu siguranță adorabilă, faptul că are canale mici ale urechilor înseamnă că nu își poate controla poziția în zbor, ceea ce duce la niște aterizări forțate destul de amuzante.

O broască în miniatură din Brazilia care ratează aterizările

Știm că broaștele au evoluat pentru a sări înainte de a putea ateriza, iar acest nou studiu evidențiază că un canal al urechii mai mic înseamnă că abilitățile de echilibru și de orientare în spațiu ale broaștelor sunt afectate.

Studiul este publicat în revista Science Advances.

O dimensiune mică are consecințe cunoscute asupra sistemelor vestibulare ale amfibienilor. În cazul acestor broaște în miniatură, asta înseamnă că endolimfa (lichidul limpede din ureche) nu are suficient spațiu pentru a se deplasa.

Ca urmare a Legii lui Poiseuille, în aer, asta înseamnă că micile broaște nu își pot controla poziția corpului pe măsură ce se apropie de sol, ajungând adesea să se rostogolească în așternutul de frunze, scrie IFL Science.

Vești proaste pentru broaște

Aceasta este o altă veste proastă pentru abilitățile de a sări ale broaștelor, deoarece cercetări publicate în 2021 au sugerat că consecințele crizei climatice fac ca broaștele deshidratate să nu poată sări la fel de departe ca cele sănătoase.

Din păcate, dacă ești o broască în miniatură care aterizează frecvent pe față, acest lucru te poate face o pradă destul de ușoară pentru orice prădător înfometat care caută o gustare. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar putea explica de ce unele broaște au dezvoltat strategii de apărare împotriva prădătorilor, cum ar fi coloritul de camuflaj și toxicitatea pentru a compensa abilitățile lor slabe de aterizare.

Vă recomandăm să citiți și:

Moartea liliecilor în turbinele eoliene poate avea consecințe de amploare

Cum se apără lichenii de metalele toxice și de aciditatea ridicată?

Milioanele de epave din oceanele lumii schimbă viața din adâncul apelor

Un nou studiu dezvăluie modul în care animalele văd. În ce culori percep lumea?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase