Home » Natură » Cadavrele a sute de pinguini mici și albaștri, descoperite pe țărmul din Noua Zeelandă. Ce i-a ucis?

Cadavrele a sute de pinguini mici și albaștri, descoperite pe țărmul din Noua Zeelandă. Ce i-a ucis?

Publicat: 21.06.2022

Peste 500 dintre cei mai mici pinguini din lume au fost găsiți morți în mod misterios pe plajele din Noua Zeelandă în ultimele două luni. Experții nu știu exact ce a ucis un număr atât de mare de păsări marine adorabile, dar bănuiesc că schimbările climatice ar putea juca un rol.

Pinguini mici (Eudyptula minor) decedați, cunoscuți local sub numele de kororā, au apărut pe plajele din Insula de Nord a țării de la începutul lunii mai, potrivit The Guardian. Cel mai mare grup a fost unul de 183 de păsări moarte care a eșuat pe Ninety Mile Beach, în apropiere de Kaitaia.

Alți 109 pinguini au fost găsiți pe aceeași plajă la începutul lunii mai. Un alt grup de aproximativ 100 de pinguini morți a eșuat, de asemenea, pe Cable Bay, lângă Nelson, deși numărul exact nu este clar.

Departamentul de Conservare al Noii Zeelande (DOC) a dezvăluit acum că au fost raportate alte multiple decese pe plajele din Insula de Nord, variind de la câteva până la zeci de cadavre.

Schimbările climatice ar putea juca un rol în moartea pinguinilor

Nu a fost imediat clar ce a ucis pinguinii, dar experții au observat că majoritatea păsărilor marine moarte erau semnificativ subponderale. Pinguinii mici ar trebui să cântărească între 0,8 și 1 kilogram, dar unele dintre cadavre cântăreau mai puțin de jumătate din această greutate.

„Pur și simplu nu exista grăsime corporală pe ele, abia dacă se vedea vreun mușchi”, a declarat Graeme Taylor, un cercetător al păsărilor marine DOC, pentru The Guardian. „Când ajung în acest stadiu, nu se pot scufunda”, ceea ce le face în cele din urmă să moară de foame sau de hipotermie, deoarece le lipsește un strat protector de grăsime, a adăugat el.

Subnutriția pinguinilor morți arată că aceștia nu au mâncat suficient pește, hrana lor preferată, ceea ce ar putea fi un semn al pescuitului excesiv de către oameni.

Însă Taylor suspectează că temperaturile în creștere de la suprafața oceanului, cauzate de schimbările climatice și de un eveniment ciclic prelungit cunoscut sub numele de La Niña, au forțat peștele să ajungă în ape mai adânci și mai reci, unde păsările nu mai pot ajunge.

Ce a ucis un număr atât de mare de păsări marine?

„Această mică specie de pinguin se poate scufunda până la 20 sau 30 de metri în mod obișnuit, dar nu se pricepe să se scufunde mai adânc de atât”, a declarat Taylor.

Această ipoteză ar putea explica de ce pinguinii mici din Insula de Sud a Noii Zeelande au rămas neafectați, deoarece apele de acolo au rămas mult mai reci în apropierea suprafeței decât apele din nord.

Guvernul Noii Zeelande enumeră pinguinii mici ca fiind „în pericol de declin”, ceea ce se află sub „amenințat” și „dispariție” pe lista de specii pe cale de dispariție a țării. Există mai puțin de 500.000 de adulți care se reproduc în sălbăticie, potrivit Bird Life International.

În 2021, întreaga populație de pinguini mici din Tasmania, care conținea 3.000 de perechi de reproducere, a fost exterminată de diavolii tasmanieni, care au fost introduși pe insulă de către conservaționiști.

„Probabil că acest eveniment nu s-a încheiat și va continua”

Aceasta nu este prima dată când pinguinii mici mor în număr mare în Noua Zeelandă. Decese de zeci sau chiar sute de pinguini mici au avut loc în medie o dată la fiecare deceniu, din cauza dificultăților de hrănire sau a furtunilor extreme. Cu toate acestea, este a treia oară când are loc o dispariție în ultimii 10 ani, ceea ce este îngrijorător, a declarat Taylor.

„În momentul în care se întâmplă în mod regulat așa ceva, nu prea mai există șanse ca păsările să se refacă între evenimente și să își refacă din nou efectivele”, a spus Taylor.

Din nefericire, neozeelandezii se pot aștepta să vadă mai mulți pinguini morți pe țărmurile lor.

„Probabil că acest eveniment nu s-a încheiat și va continua”, a declarat pentru The Guardian Ian Armitage, membru al consiliului organizației non-profit Birds New Zealand, societatea ornitologică din Noua Zeelandă, care a ajutat la documentarea morții pinguinilor. Acest lucru înseamnă că este probabil ca oamenii să găsească mult mai mulți pinguini morți, a adăugat el, potrivit Live Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Paradă record a celor mai mici pinguini din lume, pe o plajă din Australia

Pinguinii imperiali ar putea dispărea în 30 de ani din cauza crizei climatice

Vrei să numeri pinguini în Antarctica și să fii plătit pentru asta? Iată șansa vieții tale

Un pinguin gigant fosilizat, o nouă specie descoperită de copiii din Noua Zeelandă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase