Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cel mai adânc lac glaciar din România?

Test de cultură generală. Care este cel mai adânc lac glaciar din România?

Publicat: 20.07.2022

Printre peisajele extraordinare pe care ni le poate oferi țara noastră se află și cele create de lacurile glaciare. Știi care este cel mai adânc lac glaciar din România?

Relieful glaciar din Munții Carpați a fost creat în urma răcirii climei, în urmă cu milioane de ani. Deși în România nu mai există ghețari, urmele lăsate de aceștia pot fi văzute în circuri și văi glaciare, morene, praguri, roci mutonate și multe altele. Și bineînțeles, lacuri.

În prezent, în România există 175 de lacuri glaciare, potrivit Explore&GIS, acestea fiind situate la altitudini cuprinse între 1.700 și 2.300 de metri.

Care este cel mai adânc lac glaciar din România?

În Munții Retezat se află nu unul, ci două lacuri glaciare importante. Aici se află cel mai întins lac glaciar, Lacul Bucura, dar și cel mai adânc lac glaciar din România, Lacul Zănoaga. Ambele se află în partea sudică a masivului montan.

Lacul Zănoaga, aflat în județul Hunedoara, are o adâncime maximă de 29 de metri. Lacul se află la o altitudine de 2.010 metri, în „căldarea glaciară” a Judelui, pe versantul sudic al muntelui Sesele din Retezat. Potrivit CunoașteLumea.ro, Lacul Zănoaga este alimentat de 6 pâraie.

Cum poți ajunge la Lacul Zănoaga?

Există câteva trasee montane marcate care pot fi urmate pentru a ajunge la Lacul Zănoaga, potrivit site-ului Idei pentru Vacanță. Acestea sunt Gura Zlata-Lacul Zănoaga, Lacul Bucura-Lacul Zănoaga și Gura Apei-Lacul Bucura.

Lacurile de circ glaciar (cu formă circulară și întâlnite aproape de crestele montane) au de obicei o suprafață mică și nu sunt adânci, Zănoaga fiind o excepție de la această regulă.

Vă recomandăm să citiți și:

Paradă record a celor mai mici pinguini din lume, pe o plajă din Australia

Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă cascadă din lume?

Care este secretul spectaculoaselor stoluri de grauri?

Pinguinii imperiali ar putea dispărea în 30 de ani din cauza crizei climatice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase